marți, 16 aprilie, 2024

Care este greutatea ideala la femei, in functie de inaltime

Distribuie:

Publicat:

In general, femeile au tendinta de a considera greutatea ideala la un nivel foarte mic, motiv pentru care recurg adesea la diete inutile. In schimb, barbatii considera greutatea ideala una mai mare decat cea recomandata.

De exemplu, daca o persoana are o inaltime de 1,65 metri, greutatea ei ideala ar fi 55 de kilograme, potrivit ideii larg raspandite ca ar trebui sa cantarim cu zece kilograme mai putin decat numarul de centrimetri peste un metru al inaltimii. Acest calcul nu corespunde realitatii insa, deoarece nu ia in calculi factori precum varsta, sex sau constitutie.

Cum se determina, asadar, greutatea ideala a femeilor, in functie de inaltimea lor? Iata cateva raspunsuri!

Greutatea ideala la femei, in functie de inaltime – controverse

Multa vreme s-a vehiculat ideea potrivit careia un adult trebuie sa cantareasca cu 10 kilograme mai putin numarul de centimetri peste un metru al inaltimii pe care o au.  Adica, pentru o femeie de 1,65 m, greutatea ideala ar fi de 55 de kilograme.

Greutatea ideala la femei, in functie de inaltime – indicele de masa corporala

In schimb, mai valoros este calculul indicelui de masa corporala (IMC, in engleza BMI), pentru ca ofera o arie mai larga in care ne putem incadra greutatea normala.

IMC-ul reprezinta raportul dintre greutate si patratul inaltimii exprimata in metri.  Aceasta formula se aplica la ambele sexe si la toate varstele, exceptand varstele foarte mici, cand exista alte repere.

Potrivit standardelor medicale, greutatea normala, in cazul adultilor, este greutatea ce corespunde unui de indice de masa corporala intre 18.5 si 24.9.

Depasirea acestui interval, atat cu plus cat si cu minus, reprezinta un risc pentru starea de sanatate. Valorile indicelui de masa corporala de peste 25 coincid cu o crestere proportionala a problemelor de sanatate – cu cat greutatea este mai mare, cu atat creste riscul aparitiei problemelor de sanatate. Dar si deficitul ponderal excesiv reprezinta un risc de aparitie a unor probleme de sanatate.

Deci, cu cat indicele de masa corporala se “indeparteaza” de intervalul 18,50 – 25, cu atat creste riscul aparitiei problemelor de sanatate.

*Indicele de masa corporala nu este o metoda de calcul a greutatii potrivita pentru copii, femei insarcinate, persoane cu masa musculara mare (sportivi) si varstnici si nu este menita stabilirii procentului de grasime corporala, a masei musculare sau osoase.

Totusi, definirea unei greutati ,,normale” luand in calcul doar factori precum inaltimea are niste limitari, deoarece exista greutate nesanatoasa chiar si la un IMC normal.

Un exemplu este obezitatea abdominala, ce poate fi prezenta chiar la IMC normal si care se defineste printr-o circumferinta abdominala de peste 80 de cm la femei.

sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img