vineri, 29 martie, 2024

Care este noua moda de restructurare a bancilor locale? Mai putine sucursale bancare, dar mai multi angajati, cu salarii mai mari

Distribuie:

Publicat:

Restructurarea sistemului bancar a continuat în primele nouă luni din acest an pe componenta reţelei teritoriale, însă băncile au continuat să facă recrutări. Numărul sucursalelor a scăzut într-un an cu 108, în timp ce numărul bancherilor a crescut cu 297.

Băncile care activează pe piaţa locală aveau la sfârşitul lunii septembrie 4.474 de sucursale şi agenţii, în timp ce numărul salariaţilor a urcat până la 55.254, după cum reiese din datele transmise de Banca Naţională.

Băncile au în continuare cheltuieli de funcţionare mari, în ciuda procesului de restructurare a unităţilor teri­to­riale, în condiţiile în care numărul salariaţilor a crescut faţă de anul trecut, iar salariile au fost majorate.

Ajustarea reţelei teritoriale a băncilor din ultimii ani a venit nu doar în urma tăierii costurilor, ci şi pe fondul con­solidării sectorului bancar, în urma fuziunilor şi achi­zi­ţiilor, precum şi a tranzacţiilor cu portofolii din ultimii ani.

De la izbucnirea crizei economice se constată că 16.368 de salariaţi au plecat din sistem, scăderea fiind de 22,8%. Totodată, 2.078 de unităţi bancare s-au închis în această perioadă, adică 31,7%. După un deceniu, aproximativ o treime din numărul de unităţi bancare a dispărut şi aproape un sfert din numărul de angajaţi a ieşit din sistemul bancar românesc, criza financiară afectând şi acest sector.

zf.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img