joi, 28 martie, 2024

Care este ULTIMA arma impotriva lui Igor Dodon

Distribuie:

Publicat:

Vlad Plahotniuc a venit cu un proiect de lege prin care doreste introducerea votului uninominal in Republica Moldova. Motivele declarate sunt cresterea reprezentativitatii, apropierea cetateanului de deputatul ales, votul direct.

Desigur, sunt principii general valabile, atunci cand vorbim despre un astfel de sistem de vot.

Important este faptul, daca societatea este pregatita sa adopte un astfel de sistem. In Romania a fost un esec. Cauzele esecului votului uninominal sunt cam aceleasi peste tot, mai ales cand vorbim despre societati care inca nu sunt asezate, nu au o cultura puternica a democratiei. De multe ori, cetatenii aleg sa opteze pentru candidatii mai vizibili, cu o campanie mai agresiva, personaje mai colorate,chiar daca nu neaparat in sensul bun. In astfel de campanii conteaza mai mult banii si logistica decat omul. Cei care au resurse mai multe pornesc cu un urias avantaj, pentru ca se pot face cunoscuti. Uneori oamenii buni nici nu apuca sa se faca cunoscuti, nu obtin votul popular,din cauza faptului ca nu pot face fata cheltuielilor, pe cand oameni mai putin potriviti reusesc sa fie alesi. In Romania cel mai bun exemplu a fost Dan Voiculescu, patronul trustului Intact detinatorul Antenelor, care o abtinut un scor spectaculos cand a candidat intr-un colegiu uninominal din sectorul 4.

In Moldova, am putea spune ca situatia nu va avea cum sa fie mult diferita. Exista insa si un mare argument pentru adoptarea votului uninominal. Reducerea puterii partidului lui Dodon, scaderea PSRM-ului la urne.

In acest moment, PSRM este cotat aproape de 45%.  Partidele pro-europene sunt in degringolada si pe trend descendent. Socialistii lui Dodon ar putea castiga majoritatea parlamentara si ar putea face singuri guvernul.Acest lucru ar fi grav pentru parcursul european al Moldovei. Cu Dodon presedinte si cu un parlament condus de PSRM visul moldovenilor de a continua parcursul european, probabil, ar lua sfarsit. Acum, exista un echilibru. Dodon este contrabalansat de majoritatea parlamentara pro-europeana si nu poate sa isi faca toate hatarurile.

Adoptarea votului uninominal poate fi o parghie eficienta pentru scaderea scorului PSRM. Candidatii care vor proveni din coalitia de guvernare vor avea mai multe resurse logistice si financiare, vor avea avantajul faptului ca In timpul  ramas, vor putea face lucruri concrete si astfel pot pleca in lupta electorala cu un avantaj.

Trasarea colegiilor electorale se poate face in asa fel incat zonele cu electorat predominant psrm-ist sa fie din start contrabalansate. Pot fi desenate in modul in care vrea majoritatea parlamentara actuala.

Votul uninominal din Moldova pare a fi o ultima solutie de echilibrare a viitoarelor alegeri. Desigur, introducerea votului uninominal nu va conveni multor dintre concurenti. Cei fara resurse financiare si logistice vor avea cel mai mult de pierdut. Per ansamblu, poate fi o masura care sa dea sperante celor care doresc ca fortele actuale pro-europene sa nu piarda la scor viitoarele alegeri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img