vineri, 26 aprilie, 2024

Care sunt efectele cafelei asupra sanatatii

Distribuie:

Publicat:

Statisticile la nivel mondial arata ca mai mult de 2,25 miliarde de cesti de cafea se consuma zilnic In lume. Totusi, desi este un energizant natural, cafeaua are destul de multe efecte negative printre consumatori, evidentiate chiar de catre medicii din Intreaga lume. Dar, si efecte pozitive. Inainte de toate, trebuie punctat faptul ca bautura denumita cafea este o sursa importanta de antioxidanti si nutrienti. Boabele de cafea au proprietati antioxidante care ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor. In schimb, cafeaua poate avea si efecte mai putin dorite, uneori asupra sistemului digestiv, a dintilor sau a ficatului.

Alaturi de ceai, vin rosu si sucuri Inchise la culoare, cafeaua se afla In topul bauturilor care pateaza dintii. Chiar daca nu poti renunta la astfel de alimente, si In special la cafeaua care te ajuta sa Incepi ziua, poti diminua efectele Incercand sa le consumi mai rar. In cazul cafelei, poti adauga putin lapte, pentru a reduce riscul de patare a dintilor. In plus, pentru a te asigura ca dintii vor fi albi pentru mai mult timp este recomandat sa te speli foarte bine pe dinti dupa fiecare ceasca de cafea consumata. Daca In ciuda acestor efoturi observi ca unul dintre dinti este mai patat decat restul, atunci s-ar putea ca nervul acestuia sa fie afectat, asa cum arata Dr. Leahu pe blogul sau.

Cafeaua poate cauza probleme de digestie. Conform specialistilor, cafeina continuta In cafea supraexcita sistemul digestiv si produce spasme la nivelul intestinelor si astfel poate interveni procesul de balonare. Persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil se pot simti balonate imediat ce au Inghitit prima gura de cafea. Totodata, cantitatile mari de cafea baute dimineata cresc aciditatea stomacului si stimuleaza refluxul esofagian. Conform umfcv.ro, cafeaua poate chiar sa provoace aparitia gastritei sau a ulcerului. In cazul persoanelor care sufera de aceste afectiuni consumul de cafea nu este recomandat.

Ficatul este un organ extrem de rezistent. Aproximativ 75% din tesutul hepatic poate fi afectat sau Inlaturat chirurgical fara sa apara insuficienta hepatica. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca el poate fi afectat de excesul de cafea, mai ales atunci cand aceasta bautura este combinata cu paracetamolul. O cercetare realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Carnegie Mellon au demonstrat ca un consum ridicat de cafea duce la cresterea tensiunii arteriale, la stimularea inimii si la cresterea frecventei respiratiei.

Totusi, un consum moderat de cafea poate fi util. Conform studiilor, cafeaua poate remodela mediul biochimic din creier, astfel Incat sa previna aparitia dementei. Conform unor studii efectuate pe soareci, animalele  au fost private de oxigen pentru o scurta perioada. Dupa ce au fost reoxigenati, soarecii care primisera cofeina si-au recapatat cu 33% mai repede abilitatea de a forma noi amintiri. Totodata, cafeaua reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 2. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img