joi, 28 martie, 2024

Carnea de ied, mai sanatoasa decat cea de miel? Ce spun medicii

Distribuie:

Publicat:

Carnea de miel este nelipsita de pe masa de Paste a multor romani, insa daca nu va place gustul sau daca aveti probleme cu colesterolul, specialistii recomanda carnea de ied. Este insa intr-adevar mai sanatoasa.

Specialistii spun ca iedul ar fi mai sarac in colesterol si decat puiul, fie el si fara piele. Asta pentru ca iedul nu asimileaza grasimea in muschi, asa cum se intampla in cazul vitei si porcului, ci in exterior, ceea ce face ca acele parti sa fie usor eliminate prin taiere.

si carnea de vita contine de doua ori mai multe grasimi decat cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. „Carnea de ied si carnea de capra au mai putina grasime datorita regimului de viata. Caprele nu sunt crescute in regim industrial, si nu sunt supuse un regim intensiv de crestere. Ele cresc in natura, sunt hranite natural, de aceea carnea lor este bogata in proteine”, explica medicul nutritionist Corina Zugravu.

Parerile sunt insa impartite referitor la gustul carnii de miel si de ied. „Sunt pareri subiective care tin de gust, nu se poate spune neaparat ca e mai buna carnea de ied decat cea de miel. intr-adevar, iedul are mai putine grasimi de aceea carnea e mai buna. Pe de alta parte, carnea de miel este mai bogata in minerale. Dupa fatare se pastreaza infiltratii si lichide in organism si carnea contine substante toxice care se elimina in timp. De altfel, este si lege care interzice sacrificarea mieilor inainte de doua luni. Sunt mai multe indicii privind timpul de sacrificare, cum ar fi cicatrizarea completa a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, si greutatea atinsa”, a explicat medicul veterinar Ioan Bejan, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui.

Medicul veterinar a subliniat faptul ca ne putem da seama de calitatea carnii dupa varsta animalului si a felului in care a fost hranit.

Pentru a fi consumati de Paste, ar trebui ca acestia sa fie fatati in ianuarie pentru a ajunge la greutatea optima. Mai e un aspect, daca puiul a trecut deja pe alimentatie cu furaje, calitatea nu mai e la fel de buna. Se vorbeste despre purcel de lapte, vitel de lapte, miel de lapte. Ideea e ca e mai buna carnea cu cat puiul a fost tinut mai mult langa mama si a fost hranit numai cu lapte si concentrate”, a spus dr. Bejan. 

Indifererent de tipul carnii pe care il alegeti pentru friptura de Paste, pentru a-si pastra toti nutrientii, aceasta trebuie gatita la cuptor sau prin fierbere, la foc mic. Prin prajire, carnea de orice tip se incarca de grasimile folosite si contine mai multe calorii. sursa: clickpentrufemei.ro

A.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img