vineri, 19 aprilie, 2024

Casa Alba refuza sa coopereze cu Congresul in ‘ancheta rusa’

Distribuie:

Publicat:

Casa Albă a anunţat miercuri că refuză să coopereze cu o comisie din cadrul Congresului în privinţa "anchetei ruse", acuzând-i pe democraţi că doresc să organizeze un "proces spectacol" împotriva preşedintelui Donald Trump, informează AFP, potrivit Agerpres.

Avocatul principal al Casei Albe, Pat Cipollone, a respins printr-o scrisoare solicitările de documente şi de mărturii transmise de Jerry Nadler, preşedintele puternicei comisii juridice din Camera Reprezentanţilor. 

În opinia lui Cipollone, comisia nu are dreptul "să-i hărţuiască pe opozanţii săi politici" sau să "refacă fără autorizare" ancheta de acum încheiată a procurorului special Robert Mueller. 

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat, sub protecţia anonimatului, că solicitările lui Nadler nu sunt "altceva decât o hărţuire a preşedintelui", un "soi de proces spectacol". 

Preşedinţia americană consideră că majoritatea solicitărilor comisiei a fost acoperită de activitatea procurorului special.

În raportul său, procurorul special Robert Mueller l-a a exonerat pe Donald Trump de bănuielile de complicitate cu Rusia în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. 

Donald Trump s-a declarat complet exonerat de ancheta care a durat 22 de luni, dar opoziţia democrată consideră, dimpotrivă, că raportul Mueller conţine "indicii şi analize tulburătoare ce demonstrează că preşedintele Trump a obstrucţionat justiţia". 

Ministrul Justiţiei Bill Barr a decis însă să nu deschidă o procedură judiciară împotriva lui Donald Trump pe această bază. 

Comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor a anunţat iniţierea unei proceduri foarte rare privind obstrucţionarea prerogativelor de a ancheta ale Congresului împotriva lui Barr, care refuză să vină să depună mărturie. 

Jerry Nadler l-a acuzat deja pe Trump că "doreşte să se încoroneze rege", acuzaţie respinsă de Casa Albă. 

Ancheta privind o posibilă complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump "a fost realizată în mod exemplar", a indicat înaltul oficial de la Casa Albă citat de AFP. "Problema este că (lui Nadler) nu îi plac concluziile sale".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img