vineri, 19 aprilie, 2024

CASS 2018: Cine e asigurat automat la sanatate, fara sa achite contributie

Distribuie:

Publicat:

Copiii si tinerii care isi continua studiile, gravidele, pensionarii, cei condamnati sau arestati sunt principalele categorii care beneficiaza de asigurare automata la sanatate, desi nu platesc contributie in acest sens (CASS). Lista este insa mult mai lunga si a fost completata chiar anul trecut. Oricum ar fi, daca aceste persoane obtin venituri lunare de peste valoarea unui salariu minim brut si pentru care legea fiscala impune obligatia de a plati CASS, atunci situatia se schimba.

Categoriile de persoane care nu sunt nevoite sa plateasca CASS, dar beneficiaza gratis de servicii medicale in sistemul de sanatate public sunt stabilite in Codul fiscal. Concret, ne referim la urmatorii:

• copiii pana la varsta de 18 ani, dar si cei intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti;

• tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului;

• sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

• persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006;

• bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni;

• femeile insarcinate si lauzele;

• pensionarii (pentru veniturile din pensii);

• persoanele care se afla in concediu medical pentru incapacitate temporara de munca;

• somerii care primesc indemnizatia de somaj sau, dupa caz, alte drepturi de protectie sociala;

• persoanele care se afla in concediu de acomodare (concediul acordat celor care adopta un copil);

• persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat (dar doar pentru acesti bani);

• condamnatii din inchisori, cei arestati, precum si persoanele care se afla in executarea unei masuri educative/de siguranta privative de libertate, respectiv cele care se afla in perioada de amanare/intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate;

• strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii, precum si pentru cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii si sunt cazati in centrele special amenajate potrivit legii;

• personalul monahal al cultelor recunoscute;

• persoanele cetateni romani, care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioada de cel mult 12 luni;

• persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990, prin Legea nr. 51/1993, prin Ordonanta Guvernului nr. 105/1999, prin Legea nr. 44/1994, prin Legea nr. 309/2002, precum si persoanele prevazute de Legea nr. 341/2004 (e vorba, in principal, de persoane persecutate in regimul comunist, de veterani de razboi si alte categorii asemenea).

Toate aceste categorii de persoane sunt scutite de la plata contributiei la sanatate. In raport cu veniturile respective (pensii, indemnizatii etc.), ele sunt asigurate automat in sistemul de sanatate de la stat, dar numai daca nu obtin venituri pentru care se plateste CASS si care sunt mai mari de valoarea salariului de baza minim brut (1.900 de lei).

Anul trecut, lista nu era atat de lunga. Spre exemplu, mai multi tineri au acum acest beneficiu, pentru ca si cei cu venituri sub 1.900 de lei pe luna sunt scutiti.

Daca nu obtii venituri, platesti sau nu CASS?

Desigur ca, daca nici nu obtii venituri si nici nu te regasesti pe lista de mai sus, nu poti beneficia de serviciile medicale de la stat decat daca platesti pentru asta. Nu exista insa o obligatia de a contribui. Cei care o fac, o fac benevol (pentru ca vor asta).

Pe scurt, se poate contribui lunar sau doar la momentul cand ai nevoie de serviciile medicale. Oricum ar fi, sumele de bani pe care le dai la stat ca CASS depind de valoarea salariului minim brut. Iar, cum salariul minim a crescut anul acesta cu 450 de lei, rezulta ca si sumele acestea ce merg la CASS sunt mai mari acum.

Astfel, de exemplu, o persoana care incepe plata la CASS din ianuarie 2018 datoreaza lunar 190 de lei (adica 10% din salariul minim, care e 1.900 de lei), adica 2.280 de lei pentru intreg anul 2018 (190 de lei x 12 luni).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img