joi, 28 martie, 2024

Castanele, leac pentru hemorizi

Distribuie:

Publicat:

Castanele contin saponine, taniuri si principii amare cu rol in mentinerea elasticitatii vaselor de sange. Castanele salbatice (Aesculus hippocastanum) reduc durerea si inflamatia, protejeaza vasele de sange, opresc hemoragiile, stimuleaza circulatia sanguina. Castanele actioneaza ca tonic muscular, nervos si venos, si reduc permeabilitatea capilara. Preparatele din castane salbatice au efecte remarcabile asupra hemoroizilor.

Faina de castane salbatice: Castanele uscate se piseaza cu tot cu coaja in piua, pana se maruntesc suficient pentru a fi macinate in masina electrica de cafea, dupa care se cern cat mai fin. Rezulta un praf alb-galbui, adica faina de castane. Hemoroizi, hemoroizi sangeranzi: se iau zilnic, pe stomacul gol, 3-4 lingurite de faina de castane. Pulberea se tine sub limba vreme de 5-10 minute, dupa care se inghite cu apa. O cura dureaza 2-6 saptamani, in functie de gravitatea afectiunii.

Tinctura din castane salbatice Se pun intr-un borcan 20 g de castane macinate groscior, peste care se toarna 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Borcanul se inchide e­metic, iar preparatul se lasa la macerat 10 zile, timp in care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. Dupa aceasta perioada, se filtreaza si se pune la decantat, in frigider, inca 6 zile. in final, se filtreaza, iar tinctura rezultata se toarna in sticlute inchise la culoare. Pentru vindecarea hemoroizilor interni si externi, precum si pentru retragerea varicelor, se iau 20-30 de picaturi dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa. Cura se tine 2-3 saptamani si, la nevoie, se reia dupa o pauza de 7 zile.

Piure de castane comestibile: Castanele comestibile (nu trebuie confundate cu cele salbatice) stimuleaza tranzitul intestinal, au efecte antiinflamatoare si tonice vasculare. Se spala bine castanele cu tot cu coaja, dupa care se pun in apa clocotita, unde se lasa sa fiarba la foc mediu, vreme de 45 de minute. Nu se lasa sa fiarba mai mult, pentru a nu iesi taninurile din coaja, care dau un gust neplacut. Se scot castanele din apa clocotita si se cojesc cat sunt calde. Se piseaza cu o furculita sau se zdrobesc cu un batator din lemn. Hemoroizi, varice, tromboflebita: se consuma cate o farfurie de piure de castane, indulcit cu miere si aromatizat cu coaja de lamaie rasa, inainte de micul dejun si de cina, timp de cateva saptamani. Contraindicatii Administrarea interna a preparatelor din castane este interzisa gravidelor, mamelor care alapteaza, bolnavilor de ficat si de rinichi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img