vineri, 29 martie, 2024

Castigi bani in plus pe langa salariu? ANAF e cu ochii pe tine

Distribuie:

Publicat:

Daca o persoana fizica realizeaza venituri extrasalariale anuale ce depasesc 22.800 de lei, adica 12 salarii minime pe economie, trebuie ca pana pe 31 ianuarie sa trimita la Fisc o proiectie a castigurilor viitoare, proiectie realizata pe baza veniturilor din 2017 (Declaratia 600), in baza careia ANAF ii va trimite inapoi declaratia 610 pentru stabilirea cuantumului contributiilor sociale si de sanatate pe care contribuabilul trebuie sa le plateasca in 2018. In acest fel, nici o forma de investitie financiara nu scapa de plata contributiilor. Ordinul ANAF a fost dat pe 29 decembrie in completarea OUG 79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal.

Pe 29 decembrie 2017 a intrat in vigoare Ordinul 4140 emis de ANAF, care modifica Declaratiile 600 si 610. Potrivit Ordinului, persoanele fizice care realizeaza venituri extrasalariale, inclusiv din dobanzi, actiuni sau alte forme de investitii de peste 22.800 de lei anual, sunt obligate sa depuna la Fisc declaratia 600, in care anticipeaza veniturile viitoare, pe baza veniturilor realizate in 2017, pana pe data de 31 ianuarie.

In baza acestei declaratii, Fiscul va emite declaratia 610 care ii spune contribuabilului valoarea anuala a contributiilor sociale si de sanatate datorate bugetului de stat. Apoi, contribuabilul va realiza plata CAS-urilor si CASS-urilor, trimestrial, in fiecare zi de 25 a ultimei luni trimestriale.

Ordinul 4140 emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) aduce clarificari referitoare la obligativitatea depunerii declaratiei privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia asigurarilor sociale de sanatate. Respectivul ordin modifica si redefineste doua declaratii fiscale, Declaratia 600 si Declaratia 610.

Prin acest Ordin din 29 decembrie nu scapa de plata pensiei, somajului si asigurarilor sociale nici o persoana care realizeaza venituri extrasalariale care lunar se situeaza peste pragul salariului minim brut pe economie, stabilit pentru luna ianuarie 2018 la nivelul de 1.900 de lei brut, instituind acel prag de 22.800 de lei venituri anual pentru toate categoriile de venituri prevazute la art. 155 din Codul Fiscal. Articolul face referire la modalitatile de impozitare si taxare a veniturilor din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura sau venituri din alte surse. Deci economiile si orice forma de investitie, fond, actiuni pe bursa sau in companii vor fi purtatoare de CAS si CASS.

Persoanele fizice obligate la plata acestor contributii depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, a anului pentru care se stabileste contributia, o declaratie pe propria raspundere (Declaratia 600 revizuita si aprobata prin Ordinul din 29 decembrie) cu privire la venitul ales asupra caruia datoreaza contributia de asigurari sociale.

Pe baza declaratiei depuse de contribuabili, administratia fiscala competenta stabileste contributia de asigurari sociale, respectiv contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, prin decizie de impunere, declaratia 610. In functie de decizia fiscului, contribuabilii vor plati in 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie constributiile sociale si cele de sanatate la Fisc.

Astfel, obligatia depunerii declaratiei 600 pentru stabilirea CASS va reveni contribuabililor ce realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (1.900 x 12 = 22.800 de lei). Persoanele fizice care realizeaza venituri lunare din activitati independente sub nivelul salariului minim brut pe tara (1.900 de lei) nu vor avea obligatia sa plateasca CAS si CASS, insa vor putea opta pentru plata contributiei, in aceleasi conditii prevazute pentru cei care au obligatia platii contributiei. Odata exprimata optiunea, ea va fi obligatorie pentru intregul an fiscal. De la obligatia platii CAS si CASS si, implicit, a depunerii formularului 600 sunt scutite si PFA ce obtin concomitent, venituri din pensii sau sunt asigurate intr-un sistem propriu de asigurari sociale, cazul avocatilor sau personalului monahal.

sursa: economica.net

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img