sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cat alcool putem sa bem fara sa ne imbolnavim grav

Distribuie:

Publicat:

Medicii spun ca alcoolul poate fi baut si chiar este benefic organismului daca este consumat in anumite cantitati si doar in anumite conditii. Odata depasite limitele prevazute de organizatiile de sanatate, consumul de alcool poate duce la afectiuni grave fizice, psihice, dar si la probleme de natura sociala.

Una dintre primele reguli in privinta consumului de bauturi alcoolice este frecventa consumului.

”Bauturile alcoolice, indiferent de cantitate, oricat de putin, nu se consuma zilnic. Macar doua zile pe saptamana trebuie sa evitam sa consumam bauturi alcoolice. In caz contrar putem considera ca facem abuz si pasi catre dependenta”, spune medicul Petrica Radauceanu, seful Unitatii de Primiri Urgente Botosani, potrivit adevarul.ro. Aceeasi regula este recomandata si de specialistii britanici in sanatate publica. Ficatul are nevoie de cel putin 48 de ore pentru a se recupera dupa un consum de alcool moderat, spun acestia.    

”Colegiul Regal al Medicilor sfatuieste ca sa nu fie depasita limita de 21 de unitati de alcool pe saptamana pentru barbati si 14 unitati pentru femei. De asemenea, trebuie 2-3 zile de pauza de consum de bauturi alcoolice pe saptamana, pentru a-i permite ficatului sa se recupereze chiar si dupa cea mai mica cantitate de alcool bauta. Alaturi de cantitate, limita de siguranta in cazul consumului de alcool trebuie sa ia in calcul si frecventa. Este un risc crescut de boli ale ficatului pentru cei care beau zilnic sau aproape zilnic in comparatie cu cei care beau periodic sau intermitent, precizeaza Colegiul Regal al Medicilor”, se arata pe ”patient.info”, unul dintre site-urile autorizate de sanatate publica din Marea Britanie.   

Totodata specialistii britanici precizeaza ca dupa un exces de bauturi alcoolice, eventual dupa o petrecere sau un eveniment unde consumul a fost ridicat, este obligatoriu o pauza de minim 48 de ore, pentru refacerea organismului. In acest interval nu este recomandata consumarea nici macar a unei cantitati infime de alcool.

Cantitatea de alcool pe care un om poate sa o bea variaza de la un individ la altul, spun medicii romani. ”Este variabila aceasta cantitate, in functie de persoana, de istoricul medical si de predispozitiile acesteia. Sunt oameni care nu pot sa bea defel. In principal cardiacii, hipertensivii, cu afectiuni hepatice grave. Omul ajunge sa se cunoasa pe sine si trebuie sa realizeze care este acesta limita sau daca poate sa consume alcool. In orice caz la vin putem spun ca 40 de mililitri este doza de siguranta”, spune Petrica Radauceanu. 

Desi cantitatea de alcool recomandata sau mai bine spus acceptata de medici variaza in functie de datele personale ale fiecarui individ, la nivel mondial sunt o serie de standarde. De exemplu, conform specialistilor britanici si a site-ului de specialitate si informare ”drinkaware.co.uk”, barbatii nu ar trebuie sa depaseasca limita de 3-4 unitati pe zi, adica echivalentul unei halbe si jumatate de bere, iar femeile 2-3 unitati pe zi, adica maxim o halba de bere. Specialistii americani sanatate publica, in special cei de la ”Harvard School of Public Health”, precizeaza la randul lor limita de siguranta in privinta consumul de alcool acceptata peste ocean.   

”Ultimul consens in ceea ce priveste punctul limita al consumului normal de alcool arata ca nu trebuie sa se depaseasca mai mult de una sau doua unitati de bautura pe zi pentru un barbat si nu mai mult de o unitate de bautura pentru o femeie. Acest sistem este folosit si de Departamentul Statelor Unite pentru Agricultura si Ghiduri ale Dietei pentru americani si este la randul sau acceptat pe scara larga in Statele Unite”, se arata pe pagina electronica a organizatiei. Mai precis, americanii arata ca o unitate de alcool pe zi este reprezentata de 348 de mililitri de bere sau 145 de mililitri de vin sau 50 de mililitri de tarie.   

Cu alte cuvinte, un barbat consuma alcool in limita normala daca nu depaseste frecvent (nu zilnic) doza de 696 de mililitri de bere sau 190 de mililitri de vin sau 100 de mililitri de tarie. Tot ce depaseste aceste cantitati si frecventa mentionata mai sus poate fi considerat abuz si poate duce la imbolnavirea organismului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img