vineri, 19 aprilie, 2024

Cat de benefic este VINUL ROSU pentru sanatate?

Distribuie:

Publicat:

“Consumatorii de vin sunt, in general, mai sanatosi si au parte de o viata mai lunga”, spune autorul, care si-a petrecut multi ani studiind beneficiile pe care le prezinta vinul pentru sanatate. In “Dieta cu vin”, prof. Roger Corder examineaza importanta vinului, a dietei si a stilului de viata in atingerea unui grad maxim de bunastare.

Este important sa constientizezi ce inseamna consumul sanatos de vin – si ce obiceiuri ar trebui evitate de bautorul de vin. Daca toate vinurile rosii confera sau nu aceleasi beneficii – este o alta intrebare interesanta pentru consumatorii de vin.

Testele arata ca unele vinuri rosii contin niveluri mult mai mari ale procianidinelor (polifenolii protectori care imbunatatesc functionarea vaselor de sange) comparativ cu altele. Prin consumul acestor vinuri, beneficiile maxime pot fi obtinute band mai putin.

De asemenea, cercetarile releva faptul ca persoanele care consuma vin rosu sufera mai rar de boli de inima sau de diabet, precum si de dementa la batranete.

Reduce vinul riscul de aparitie a cancerului?

Unele dovezi experimentale au asociat polifenolii (substante chimice din plante prezente in vinul rosu) cu actiuni anticancerigene, insa semnificatia acestor studii de laborator nu este inca limpede. Dieta exercita un impact atat de important asupra cancerului, incat este adesea dificil de distins intre beneficiile oferite de vin si modelul sanatos de alimentatie al consumatorilor de vin.

De fapt, o dieta bogata in fructe si legume ar putea fi suficienta pentru prevenirea cancerului la san in cazul femeilor care beau zilnic unul sau doua pahare de vin. Un studiu publicat in 2005, in American Journal of Gastroenterology, sugereaza ca un consum moderat de vin reduce riscul cancerului la colon.

Descoperirile au fost surprinzatoare in comparatie cu riscul crescut prezent la consumatorii in exces de bauturi spirtoase sau de bere. Cu toate acestea, examinarea mai atenta a aratat ca bautorii de vin aveau o greutate mai adecvata, mancau mai multe fructe si legume, depuneau mai mult efort fizic si fumau in procent mai redus.

Insa pentru unele tipuri de cancer vinul ar putea detine mai multe beneficii decat un stil virtuos de viata. Atentie! Consumul excesiv de alcool este relationat cu un risc mai mare de dezvoltare a unui cancer in cavitatea bucala, gat si stomac. Aceasta situatie este adesea asociata cu alti factori de risc precum fumatul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img