joi, 28 martie, 2024

Cat de eficient este Tamiflu in gripa

Distribuie:

Publicat:

Tamiflu (Osetamivir) poate fi folosit atat pentru prevenire, cat si pentru tratarea gripei, spun specialistii. Medicamentul este eficient impotriva tuturor tipurilor de virusuri gripale.

El trebuie utilizat pentru tratament si preventia gripei la recomandarea medicului numai atunci cand date epidemiologice corecte indica faptul ca virusul gripal circula in comunitate.

Gripa sezoniera este data de virusul gripal uman fata de care populatia se poate proteja prin vaccinare.

Gripa aviara este data de virusul gripal Glossary Link aviar H5N1 responsabil de epidemia in randul pasarilor, ca si de imbolnavirea a peste 100 de persoane din Asia de Sud-Est care au intrat in contact direct cu pasarile bolnave. Majoritatea virusurilor gripale aviare nu sunt infectioase pentru om.

 

Daca un Glossary Link virus gripal aviar si un virus gripal uman coinfecteaza un om, cele doua tulpini pot suferi o mutatie care duce la aparitia unui nou virus usor transmisibil de la om la om, sustin specialistii. Acelasi fenomen este posibil si in cazul coinfectarii porcului cu un virus aviar, ducand la aparitia unui virus mutant usor transmisibil de la animal la om. Aceste virusuri mutante sunt complet noi, astfel incat vaccinurile dezvoltate si administrate pana in prezent pentru protectia oamenilor in perioada epidemiilor sezoniere ar fi ineficiente impotriva noii tulpini, lasand populatia in intregime vulnerabila fata de Glossary Link infectie. Expertii sunt de parere ca urmatoarea pandemie de gripa poate fi rezultatul unei astfel de mutatii a tulpinilor virale.

 

Pentru prevenirea gripei, utilizarea corecta a Tamiflu trebuie determinata de la caz la caz in functie de circumstante si de pacientii care necesita protectie. Preventia se adreseaza in special persoanelor care au intrat in contact cu o persoana bolnava de gripa – profilaxie postexpunere – si in situatii exceptionale ca, de pilda, in cazul nepotrivirii intre virusul circulant si tulpinile vaccinului, precum si in caz de pandemie (medicii iau in considerare preventia sezoniera la adulti si adolescenti cu varsta de 13 ani sau mai mare – profilaxie preexpunere). in ceea ce priveste tratamentul gripei eficacitatea este maxima atunci cand tratamentul a fost initiat in decurs de doua zile de la instalarea simptomelor.

 

Tamiflu nu este un vaccin antigripal, ci un medicament antiviral obtinut prin sinteza al carui mecanism de actiune este diferit de cel al vaccinurilor. El este un inhibitor activ al neuramimidazei virusului gripal care este enzima de pe suprafata virusului. Neuramimidaza este responsabila de eliberarea particulelor virale nou formate din celule infectate si inhibarea activitatii neuramimidazei duce la impiedicarea raspandirii virusului.

Utilizarea antiviralelor pentru tratamentul si preventia gripei trebuie stabilita pe baza recomandarilor oficiale luand in considerare anumiti factori – evolutia si tipul gripei, impactul bolii in diferite arii geografice si la diferite categorii de pacienti. Actualul vaccin antigripal protejeaza impotriva virusului gripei umane aflat acum in circulatie, dar este total ineficient impotriva virusului aviar sau a unui virus mutant care ar putea rezulta din coinfectia cu ambele tipuri de virus, uman si aviar. in acest caz terapia cu medicamente antivirale este singura forma de tratament pana la dezvoltarea unui vaccin specific virusului aviar sau virusului mutant.

 

Potrivit OMS, datele disponibile pana in prezent sugereaza faptul ca Osetamivir este eficient in tratamentul infectiei cu virusul H5N1 la oameni. Medicamentul trebuie recomandat de medicul de familie sau de medicul specialist. Produsul se elibereaza in farmacii pe baza retetei, iar pretul de vanzare pentru o cutie cu zece capsule este de 72 lei noi. Compania nu garanteaza calitatea si autenticitatea produselor vandute pe Internet.
Pana prezent, Tamiflu a fost cerut in 40 de tari pentru a-si constitui stocul de urgenta.(Rompres)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img