joi, 28 martie, 2024

Cat de „natural” este LAPTELE, de fapt? Ingrediente: apa, faina, ulei si untura. Nu iti mai risca sanatatea!

Distribuie:

Publicat:

Cat de „natural” este LAPTELE, de fapt? Ingrediente: apa, faina, ulei si untura. Nu iti mai risca sanatatea!

Din pacate, vremurile in care parintii ne aduceau sticle cu lapte de la tara au apus de mult. In locul acestora, cumparam pachetele de lapte pasteurizat de pe rafturi. Insa oare stim la ce pericole ne expunem? Riscurile pentru sanatate sunt enorme, pentru ca laptele din supermarket este, de cele mai multe ori, contrafacut.

Aproape 50% din laptele de pe piata este contrafacut pentru a se obtine profituri consistente, iar 80% nu respecta normele legale, sustine ANPC, scrie efemeride.ro.

Analize de laborator comandate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) au scos la iveala faptul ca piata romaneasca de lapte are grave probleme. Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost gasit neconform.

Sare, untura de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, faina, lapte praf , toate se gasesc din plin in laptele din comert. Conform datelor puse la dispozitie de ANPC, in cadrul unui control national privind laptele de consum s-a depistat ca 80% dintre produsele controlate nu respecta normele legale – au continut gresit, eticheta este eronata, depozitarea improprie etc.

„E greu de rezistat tentatiei de a scoate un ban in plus”

Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleaca de la folosirea apei tratata cu aditivi si cu alte substante. „Din zece litri de lapte, daca se adauga unul de apa se obtin 11 litri de produs care vor fi vanduti, deci un profit mai mare. La cantitati de cateva tone, profitul scos cu apa este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentatiei de a scoate un ban in plus”, spune Cristina Parfene, inginer in domeniul industriei de procesare a lactatelor. Cum se poate recunoaste laptele contrafacut?

Daca produsul se dilueaza cu cantitati mari de apa, laptele devine mai apos cu nuante stravezii-albastrui, cu gust si miros nespecific. Smantanirea este o alta cale prin care poate fi falsificat laptele. Aceasta este folosit mai intai la realizarea smantanii si apoi este vandut ca lapte proaspat.

Seu, untura de porc, adaos de amidon

Alte substante care se adauga sunt untura de porc, uleiuri vegetale si seu. Pentru stabilizarea grasimii adaugate in lapte se introduc si emulgatori.

Aceasta metoda se foloseste pentru a se ascunde diluarea accentuata a produsului cu apa. „Laptele contrafacut astfel poate fi depistat cand grasimea nelactata se separa sub anumite forme, iar mirosul si gustul sunt ale grasimii adaugate”, dezvaluie inginerul in domeniul industriei de procesare a lactatelor.

Pentru a masca diluarea sau smantanirea se mai foloseste sare, adaos de amidon (faina de grau sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu faina se poate verifica cu o picatura de tinctura de iod. Daca apare o pata albastra, laptele nu e autentic.

„Diluarea este realizata atat de marii procesatori, care pot ascunde mai usor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cat si de micii fermieri cand isi vand lapte direct la populatie sau la marii procesatori”, ne mai explica specialistul.

Reprezentantii ANPC recomanda amatorilor de lapte sa nu cumpere alimente care nu ofera, pe etichete, informatii complete privind ingrediente si calitatea sa. Apoi, laptele nu trebuie cumparat din locuri neautorizate sau de la producatori fara certificate. Chiar daca aceste conditii au fost indeplinite, este necesar sa se urmareasca daca in magazin sunt respectate conditiile de pastrare specificate de producator, in special temperatura. Atunci cand cumparati lapte si produse din lapte, acordati o atentie deosebita ambalajului – nu cumparati produse cu ambalajul deteriorat. Dupa ce produsul a fost ales din stand, el trebuie pastrat si acasa in conditii optime. Nu este indicata scoaterea sa din frigider pentru perioade lungi de timp.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img