vineri, 29 martie, 2024

Cat de periculoase sunt dislipidemiile

Distribuie:

Publicat:

Dislipidemiile sunt cu atat mai periculoase cu cat sunt prezente la persoane care au si alte afectiuni: obezitate, diabet, hipertensiune, cardiopatie ischemica etc. Semnificatia lor este similara cu a altor factori de risc (alimentatia dezechilibrata, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul): cu cat exista mai multi factori de risc, cu atat probabilitatea unor probleme cardiovasculare creste.

Un mare studiu realizat pentru a elucida care factori sunt importanti în aparitia infarctului miocardic acut a aratat ca exista 9 factori de risc asupra carora se poate interveni, si care prezic 90% din cazurile de infarct. Dintre acestia, cel mai mare impact l-au avut fumatul si dislipidemia.

Dincolo de riscul propriu-zis al dislipidemiilor, trebuie mentionat ca exista o mare probabilitate ca atunci cand se diagnosticheaza o dislipidemie sa existe si alte afectiuni metabolice, precum diabetul zaharat. O problema metabolica de tipul dislipidemiilor apare rareori singura. Din aceasta observatie s-a nascut si conceptul de “sindrom metabolic”, un termen medical care desemneaza o grupare de boli metabolice asociata cu un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare si diabetului zaharat de tip 2, si care, în criteriile de diagnostic, cuprinde doua tipuri de anomalii ale lipidelor (trigliceridele crescute si HDL-colesterolul scazut).

Dincolo de asocierea cu riscul cardiometabolic, este, poate, mai importanta, la descoperirea unei dislipidemii, semnalarea acelui ansamblu mai larg decat dislipidemia în sine, ce contine adeseori elemente cauzale comune si consecinte complexe: rezistenta la insulina, stare procoagulanta etc.

Cu alte cuvinte, o mare parte din bolile metabolice sunt înrudite la nivel de mecanisme biologice: obezitate, diabet tip 2, dislipidemii, boli cardiovasculare, ficat gras etc. Aceasta este profunzimea reala a problemei dislipidemiilor, afectiuni privite înca cu anumite rezerve, din motive care, în timp, vor fi uitate, la fel cum în prezent s-a uitat ca obezitatea era, nu demult, doar un “factor de risc”, iar în prezent este o boala serioasa, epidemica, potential grava.

În ce priveste tipul dislipidemiilor, sunt, în mod firesc, mai periculoase dislipidemiile cu valori mai departate de “normal” decat cele cu valori aproape normale, sau chiar “normale”. O valoare foarte crescuta a LDL-colesterolului semnifica, firesc, un risc cardiovascular mai mare decat o valoare usor crescuta, daca se analizeaza doar acest parametru. Urmand acelasi principiu, o valoare foarte crescuta a trigliceridelor se asociaza cu un risc crescut de pancreatita acuta, desi corelatia nu este atat de bine demonstrata ca în cazul asocierii dintre LDL-colesterol si bolile cardiovasculare.

Exista si un al doilea criteriu, la fel de important: proportia componentelor profilului lipidic (colesterol total, HDL-colesterol, LDL-colesterol, trigliceride). Dar cel mai important criteriu ramane ansamblul în care se înscrie dislipidemia, mai precis profilul metabolic global al persoanei.

Concluzionand, dislipidemiile sunt de o gravitate variabila de la om la om, si importanta lor trebuie gandita în fiecare caz în parte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img