joi, 28 martie, 2024

Cat de periculoase sunt oalele in care gatim

Distribuie:

Publicat:

Oalele de aluminiu sunt unele dintre cele mai populare de pe piata. Se incing repede si sunt foarte buni conductori de caldura. Sunt folosite pe scara larga si multi dintre noi le avem in bucatarie. Exista insa si controverse asupra acestor vase.

„Aluminiul este pe lista substantelor nocive si s-a dovedit ca folosinta indelungata a unui vas de aluminiu duce la erodarea lui. in timp aluminiul poate ajunge in mancarea pe care o gatim si ne putem intoxica. De aceea trebuie sa aveti mare grija cum curatati aceste vase. Ele au de regula un strat protector care nu permite aluminiului sa ia contact cu mancare. Daca atunci cand le spalati le frecati prea tare cu sarma, invelisul protector se poate deteriora. Daca observati ca aceste vase sunt zgariate pe interior sau din ele s-au desprins mici bucati, atunci trebuie sa le aruncati deoarece devin periculoase“, spune Vlad Coltaru, inginer, pentru adevarul.ro.

La moda sunt si vasele de teflon, mai ales tigaile. Au un mare avataj, deoarece mancarea nu se lipeste si se poate gati fara ulei. insa si aceste vase pot fi periculoase. „Teflonul are in compozitie cadmiu, plumb, dar si acid perfluorooctanoic, o obstanta despre care exista studii ca ar fi cancerigena. Deja in noile vasele de teflon aceasta substanta nu mai este folosita. Teflonul este sigur atata timp cat este intact. Daca este zgariat atunci aceste substante pot ajunge in mancare si apoi in organismul nostru. De evitat sunt si vasele de cupru care poate ajunge in alimente la temperaturi inalte. De aceea, evitati sa fierbeti sau sa prajiti ceva in vase de cupru“, mai spune specialistul.

Specialistii spun ca exista si vase 100% sigure. Cele mai bune sunt cele din lut in care se gateste de sute de ani. La fel sunt si cele din sticla termorezistenta sau cele din ceramica. „Este bine cand gatiti sa folositi vase de lut.

Pot fi folosite si la cuptor si direct pe aragaz. La fel de bune sunt si cele din sticla cunosute sub numele de yena, dar si cele din ceramica. si vasele de inox sunt bune, dar trebuie sa verificati sa nu contina din fabricatie si alte metale folosite de obicei la sustinerea manerelor“, mai spune Vlad Coltaru.

Cu totii folosim caserole din plastic si nu ne-am uitat probabil pe cifrele care apar pe ambalaje. Plasticul are un cod numeric, iar cifrele sunt de la 1 la 7. Specialistii spun ca trebuie sa fim atenti atunci cand le cumparam. Cele care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt mai sigure. Cele mai periculoase sunt cele care au pe ambalaj cifra 3, 6 sau 7.

„Caserolele din plastic care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt facute din plastic de buna calitate sau din acelasi plastic din care se fac si pungile. Sunt mai rezistente la caldura si nu contin substante nocive. Cele care au cifrele 3, 6 sau 7 contin in general si polistiren si devin periculoase atunci cand intra in contact cu caldura. Chiar daca sunt rezistente nu ar trebui sa folosim caserole din plastic la microunde deoarece substantele nocive pot ajunge rapid in mancarea pe care o consumam. Indiferent de codul lor, cel mai bine ar fi sa nu depozitam mancare in plastic. Mult mai sigure sunt vasele de sticla sau ceramica“, mai spune specialistul, potrivit sursei citate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img