vineri, 29 martie, 2024

Cat de periculosi pot fi viermii intestinali

Distribuie:

Publicat:

Igiena deficitara, apa nefiltrata, legumele si fructele consumate nespalate sunt cele mai obisnuite surse de îmbolnavire cu paraziti intestinali

Legumele din camara, consumate în portii mai mari sau mai mici, pot deveni adevarate arme de aparare a organismului contra parazitilor intestinali. Bolile parazitare îi afecteaza mai ales pe copii, însa pot aparea si la adulti.

„Copilul cu parazitoza este palid si lipsit de vlaga si se plange des de dureri de burta”, explica dr. Alice Popescu, medic la Institutul National pentru Medicina Complementara si Alternativa.

Cel mai eficient mijloc de prevenire a parazitozelor este spalarea riguroasa a mainilor, precum si a legumelor si a fructelor. Atunci cand este diagnosticata o boala parazitara este necesar tratamentul medicamentos specific, în functie de parazitul depistat, la recomandarea si sub controlul medicului.

Simptomele infectiei cu paraziti
Exista peste 100 de tipuri de acesti paraziti care pot exista în corpurile noastre, dar în ciuda realitatii sunt cateva semne la care trebuie sa fii atent deoarece te anunta ca ai paraziti intestinali.

Acestia produc o respiratie urat-mirositoare, diaree si cearcane. Unii viermi, cum ar fi tenia, ne va determina sa consumam în mod constant produse alimentare, dar ne va face sa ne simtim slabiti si anemici chiar si dupa mese. Unii ar putea produce, de asemenea, constipatie, diaree, tulburari digestive.

Oboseala cronica pe care o resimtita fel de intensa chiar si dupa ce ai avut un somn odihnitor timp de o saptamana, pierederea brusca si inexplicabila în greutate, mai mult de 4 kilograme în doua luni – fara sa tii dieta, sunt tot atatea semne de îngrijorare.
De asemenea, pruritul (mancarimea anala) care apare în absenta unei iritatii si persista mai mult de doua saptamani, ca si crampele si durerile abdominale frecvente pot fi semne ale infectiei cu paraziti.

Oamenii care au paraziti intestinali cele mai multe ori sunt subnutriti, si sunt infectati cu bacterii virale sau fungice. Acestia au risc crescut si pentru alte probleme de sanatate, deoarece parazitii afecteaza sistemul imunitar al organismului.

Tratamente netoxice
Mai ales ca limbricii, de exemplu, sau chistul hidatic sunt paraziti care pot migra la plaman, respectiv, ficat si pot deveni prin înmultire excesiva un adevarat pericol pentru sanatate. „Cele mai frecvente parazitoze sunt infestarile cu oxiuri (viermi intestinali invizibili cu ochiul liber), limbrici (viermi de 10 cm lungime) si giardia (parazit  în intestinul subtire si bila). „În infestarile parazitare usoare (asimptomatice) se pot administra produse naturale, care au avantajul lipsei toxicitatii si posibilitatea administrarii repetate pe perioade lungi de timp”, afirma dr. Calin Ciubotaru, medic la Clinica Infosan din Bucuresti.

Printre remediile naturale sunt usturoiul, semintele de dovleac (miezul neprajit), propolisul si frunzele de maslin, dar nu numai ele. Usturoiul are un efect de anihilare a viermilor intestinali. „ÎI amorteste, dupa care este nevoie de adminsitrarea unui laxativ care sa-i elimine din organism”, explica dr. Mirela Stan, medic fitoterapeut. Cantitatea în care trebuie luat usturoiul este de 3-4 catei pe zi, dimineata, pe stomacul gol. Pentru ca este foarte iritant trebuie amestecat cu lapte sau cu suc. Alte variante mai blande ar fi tincturile si extractele de usturoi.

Cure de doua saptamani
Acelasi efect îl au si semintele de dovleac, dar nu pentru pacientii cu probleme biliare. La copii, doza indicata este de 20-30 de seminte pe zi, iar la adulti de un kilogram.

Uleiurile de cuisoare sau de nuca neagra sunt alte solutii eficiente de combatere a viermilor intestinali. Pentru ca sunt iritante pentru mucoase si piele se recomanda diluarea lor în ceaiuri calde. Cantitatea indicata este de 3-5 picaturi de 3 ori pe zi. Curele de tratament dureaza doua saptamani.

Uleiurile de cimbru sau de eucalipt se dilueaza în ceai cald pentru a nu irita mucoasele.
Semintele de dovleac sunt un remediu eficient în tratamentul limbricilor. Adultii ar trebui sa manance un kilogram pe zi, copiii între 20 si 30 de seminte.

Propolisul curata organismul ca un veritabil detoxifiant.Usturoiul amestecat cu lapte trebuie luat pe stomacul gol.
Ceapa are efect antimicrobian si antiparazitar.

sursa:doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img