vineri, 29 martie, 2024

Cat e de eficienta castrarea chimica. Ce costuri ar implica ea pentru stat

Distribuie:

Publicat:

Potrivit stiripesurse.ro,castrarea chimica a pedofililor si chiar a violatorilor a revenit in atentia publica dupa intensa mediatizare a violului din Vaslui si a altor cazuri de abuz sexual. O lege care ar introduce aceasta pedeapsa a trecut tacit de Senat si urmeaza sa fie dezbatuta de Camera Deputatilor care este Camera decizionala.

Dar ce inseamna de fapt castrarea chimica si cat este ea de eficienta?

Castrarea chimica nu reprezinta o castrare si nici nu este o forma de sterilizare, ci inseamna, de fapt, administrarea unor medicamente pe baza de hormoni concepute pentru a reduce libidoul si activitatea sexuala. Specialistii spun ca administrarea unor inhibitori sexuali duce, implicit, si la diminuarea pornirilor violente, motiv pentru care acest tratament ar reduce si riscul unor agresiuni nonsexuale din partea celor condamnati.

Spre deosebire de castrarea chirurgicala – in care testiculele sau ovarele sunt eliminate ireversibil din organism – in general, castrarea chimica este considerata de catre specialisti un procedeu reversibil odata cu stoparea tratamentului medicamentos.

Astfel castrarea chimica nu ofera o garantia ca pedofilii sau violatorii nu vor recidiva. Un caz cunoscut este cel al americanului Joseph Frank Smith. Acesta a cerut sa fie castrat chimic in anii ’70, dar a fost arestat din nou in 1998 pentru pedofilie, dupa ce incetase tratamentul.

Ce medicamente sunt folosite pentru castrarea chimica? Efecte secundare grave!

Castrarea chimica se realizeaza prin administrarea unor antiandrogeni – substante care scad caracteristicile masculine normale asociate cu eliberarea de testosteron – cum ar fi acetatul de ciproteron (substanta continuta de medicamentul Diane 35, un tratament hormonal utilizat frecvent si de femeile din Romania pe post de contraceptiv), informeaza Ziua News. De asemenea, un alt medicament utilizat ca o forma de castrare chimica in cazul infractorilor sexuali masculini este Depo-Provera, un contraceptiv injectabil pe baza de progesteron (150 mg de medroxyprogesteron acetat). Desi este un produs destinat femeilor, anticonceptionalul are ca efect reducerea drastica a apetitului sexual la barbati. Tratamentul cu medroxyprogesteron acetat este aplicat sub forma unei injectii intramusculare, de patru ori pe an (la un interval de 11-13 saptamani) si este reversibil. Dupa un interval de timp cuprins intre trei si 18 luni, organismul revine la stadiul biologic anterior.

Produsul Depo-Provera a fost comercializat si in Romania, insa, in urma cu cativa ani, a fost retras din farmacii din cauza efectelor secundare grave, precum: embolie pulmonara, alopecie, depresie, cresteri in greutate, noduli la nivelul sanului, tumora la nivelul axilei, cancer de san sau osteoporoza.

Atunci cand sunt utilizate de catre barbati, aceste medicamente reduc apetitul sexual, fanteziile sexuale compulsive si capacitatea de excitare sexuala. Unii utilizatori au inregistrat scaderea densitatii osoase si cresteri ale tesutului adipos. Barbatii se pot confrunta, de asemenea, cu ginecomastie (dezvoltarea anormala a glandelor mamare).

Costurile castrarii chimice

Costurile castrarii chimice ar urma sa fie suportate de stat. Potrivit proiectului de lege aflat in Parlament, condamnatii pentru agresiuni sexuale se pot supune voluntar castrarii chimice in schimbul injumatatirii pedepsei. Tratamentul medicamentos ar urma sa fie aplicat in sectii specializate, in regim spitalizat sau ambulatoriu.

Potrivit calculelor unui grup de initiativa care sustine castrarea chimica, aceasta ar costa statul roman de aproximativ 1.800 RON / injectie, dar aceasta se realizeaza la 3 sau 6 luni, in functie de tratamentul ales. Iar in prezent, cheltuielile lunare cu un detinut se ridica la 2.397 RON.

sursa:stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img