joi, 18 aprilie, 2024

Cat se poate trai fara apa

Distribuie:

Publicat:

Cat se poate trai fara apa. A trăi fără a mânca este dificil. Dar a trăi fără a bea este o misiune imposibilă. În mai puțin de 24 de ore corpul nostru prezintă deja semne de deshidratare.

Trăiești fără să mănânci. Este posibil timp de câteva zile, chiar și câteva zeci de zile. Cu toate acestea, cu condiția de a continua să bei mereu apă. Deoarece fără aportul de lichide, corpul nostru nu poate spera să supraviețuiască mai mult de trei zile. Apa, ca unul dintre elementele principale ale corpului uman – aproximativ 60% – este, prin urmare, și mai esențială pentru corpul nostru decât alimentele.

Transpirația, evacuarea urinei și chiar respirația ne fac să pierdem în fiecare zi vreo doi litri de apă. Iar această pierdere trebuie să fie compensată imperativ. Asta se întâmplă când bem apă. Dar dacă suntem împiedicați, corpul nostru rezista mai puțin de 24 de ore inainte de a-si arăta primele semne de deshidratare. Și poate fi și mai rapid dacă soarele intra în joc.

Cat se poate trai fara apa

Când apa iese din corp, de obicei simțim sete. Dar acest lucru nu este întotdeauna asa, în special în ceea ce privește vârstnicii. Vigilența este deci importanta pentru acest simptom. Pe de altă parte, printre primele semne fiabile de deshidratare se numără uscăciunea pielii – care pierde în elasticitate -, limba și gura. Urina care se inchide la culoare și sângele care se îngroașă. Tensiunea arterială scăzută. Apoi vin dureri de cap, crampe și tulburări ale conștiinței. În cele din urmă, comă și, apoi, moartea.

Atâta timp cât lipsa apei rămâne limitată, rehidratarea poate fi suficientă pentru ca persoana să se recupereze. Va bea bea, frecvent și în cantități mai mari decât de obicei. Băuturi dulci și sărate, dacă este posibil. Pentru a reconstrui stocurile. Pe de altă parte, când deshidratarea este gravă, există o urgență vitală, iar persoana trebuie să fie preluată de un medic. Pierderile de apă și săruri minerale pe care le-ar fi suferit pot fi apoi compensate prin perfuzii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img