joi, 18 aprilie, 2024

Catalonia este PARALIZATA! Greva, autostrazi si trenuri blocate in toata regiunea

Distribuie:

Publicat:

In Catalonia are loc miercuri o miscare grevista, in urma apelului lansat de un sindicat proindependenta, sustinut de doua puternice asociatii separatiste, transmite AFP, conform agerpres.ro.

Greva afecta miercuri dimineata atat traficul rutier, cat si pe cel feroviar. 

Un tren de mare viteza care face legatura intre Barcelona si Lyon (Franta), care urma sa soseasca la destinatie la ora 12:26, a fost nevoit sa se intoarca din drum, a comunicat compania feroviara nationala Renfe.  Numeroase sosele si autostrazi erau blocate, cele mai afectate fiind autostrazile AP-7, de-a lungul coastei Mediteranei, legand Andaluzia de frontiera franceza, si A-2, intre Barcelona si Madrid. Apelul la greva generala a fost lansat de organizatia intersindicala proindependenta CSC, in semn de protest fata de precaritatea locurilor de munca si contra unui decret al guvernului de la Madrid care relaxeaza formalitatile necesare pentru plecarea firmelor din Catalonia. Miscarea, sustinuta de asociatiile separatiste Asociatia Nationala Catalana si Omnium Cultural, are si un caracter politic, cerandu-se eliberarea liderilor catalani arestati. Greva urma sa afecteze si scolile, dat fiind ca USTEC, principalul sindicat din sistemul de educatie catalan, si-a anuntat participarea. 

In schimb, miscarea de protest nu este sustinuta de principalele sindicate spaniole, CCOO si UGT. 

Grupuri de manifestanti purtand banderole proindependenta si pancarte prin care cereau eliberarea politicenilor arestati erau prezente in diferite puncte de blocaj, precum gara din Girona, unde sute de persoane au fortat un baraj al politiei pentru a cobori pe sine si a impiedica circulatia trenurilor. 

La Barcelona, unde metroul functiona miercuri la 85% din capacitate, miscarea grevista parea sa aiba un impact mai mic decat greva generala din 3 octombrie, declansata impotriva represiunii de politie in timpul referendumului de autodeterminare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img