vineri, 29 martie, 2024

Cate grasimi va recomanda medicii sa consumati

Distribuie:

Publicat:

Grasimile intra in structura tuturor celulelor si au un rol deosebit de important pentru buna functionare a sistemului nervos, insa nu se recomanda consumul lor in cantitati mari, a afirmat dr. Ciprian Constantin, seful Departamentului de Diabet si Nutritie al SUUMC ”Carol Davila”.

Potrivit medicului, grasimile intaresc sistemul imunitar si contribuie la absorbtia vitaminelor A, D, E si K. “Au rol energetic important, rol in productia unor hormoni, dar acest lucru nu justifica consumul lor in cantitati mari sau, mai exact, ca parte a unei diete cu un echilibru precar, cu dominanta lipidica”, a precizat dr. Constantin, potrivit doctorulzilei.ro.

Potrivit recomandarilor organizatiilor internationale de nutritie si sanatate, grasimile ar trebui sa reprezinte aproximativ 30% din alimentatia noastra zilnica. Din totalul de grasimi consumate, doua treimi ar trebui sa fie nesaturate si ar trebui sa se regaseasca intre ele si cele esentiale de tipul Omega 3 si Omega 6, in timp ce grasimile saturate nu ar trebui sa depaseasca restul de o treime.

“Sunt recomandate aceste grasimi saturate mai ales pentru procesul de prajire, unde — avand un punct de fumegare mai inalt (la o temperatura mai inalta) — siguranta pentru organism este importanta, deoarece in timpul acestui proces gastronomic are loc aparitia grasimilor trans, foarte nocive pentru organism. Acestea sunt generate mai ales atunci cand sunt folosite grasimi nesaturate (de masline, mai ales folosit gresit) in procesul de prajire”, a aratat medicul.

Ciprian Constantin a precizat ca alimentatia, atat la copii, cat si la adulti, ar trebui sa fie echilibrata si sa contina toate grupele de nutrienti (carbohidrati, proteine, grasimi). Totodata, ar fi foarte important sa se asocieze si cu un stil de viata activ — sa se faca miscare cu regularitate.

“Grasimile sunt foarte importante in alimentatia copiilor, din nou cu accent pe grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6 care sunt implicate in dezvoltarea si functionarea creierului, a vederii, in cresterea in inaltime si in multe alte procese si functii ale organismului. La copii nu se recomanda alimente degresate (chiar in cazurile de obezitate — din ce in ce mai frecvente la copii si in tara noastra, din pacate, — unde in continuare trebuie sa avem un aport suficient de grasimi si mai ales de grasimi Omega 3 si 6), controland aportul total caloric si distributia nutrientilor, dar si prezenta efortului fizic in viata copiilor”, a explicat seful Departamentului de Diabet si Nutritie al SUUMC “Carol Davila”.

In opinia acestuia, pentru adulti, se poate merge pe un consum moderat de grasimi, tinandu-se cont de calitatea acestora, iar situatiile celor care sufera de anumite afectiuni — de la obezitate, la boli cardiovasculare sau diabet — sunt considerate cazuri particulare si se analizeaza separat.

Ciprian Constantin a spus ca nu exista diete minune pentru a slabi imediat, iar excesele de orice fel, pe termen lung, ne afecteaza serios sanatatea.

“Notiunea de grasimi bune/grasimi rele pare din ce in ce mai perimata, deoarece si grasimile bune, consumate in cantitate mare, se transforma in grasimi rele. Grasimile rele, pe de alta parte, ar trebui sa fie parte dintr-o alimentatie echilibrata, bine gandita, pentru a putea fi parte a unui stil de viata sanogen. In anii trecuti prin grasimi bune se intelegeau grasimi nesaturate, grasimi esentiale (Omega 3, Omega 6); prin grasimi rele se inteleg grasimi trans, grasimi saturate. Un rol cu adevarat nociv s-a demonstrat pentru grasimile trans, cel putin pana acum, recomandandu-se ca acestea sa fie cat mai putin prezente in alimentatie”, a declarat medicul militar.

El a precizat ca sursele de grasimi bune si grasimi esentiale Omega 3 si Omega 6 sunt in primul rand cele vegetale: fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele, fisticul — toate consumate crude), uleiurile vegetale (de rapita, de in, de floarea soarelui, de masline), produsele de buna calitate pe baza uleiurilor, pestele gras (macroul, somonul).

“Grasimile rele au in general origine animala — de exemplu carnea de porc si cea de oaie, grasimile de tip seu, untura, slanina — si ar trebui sa le consumam doar rareori. Aceste grasimi rele de origine animala au in componenta grasimi saturate — nu atat de rele pentru organism, daca sunt consumate conform recomandarilor—, dar si grasimi trans, pentru care s-a demonstrat clar asocierea cu ateroscleroza (boala de imbatranire prematura a vaselor de sange)”, a afirmat doctorul.

Seful Departamentului de Diabet si Nutritie al SUUMC ”Carol Davila” a aratat ca ziua se poate incepe cu un sandwich cu o felie de paine integrala unsa cu o sursa de grasimi vegetale (rosii cu ulei de masline), la care se poate adauga o felie de somon, o frunza de salata verde si putina lamaie, la pranz se poate servi o friptura din carne slaba cu legume preparate la abur — peste, la care se adauga putin unt si eventual putin orez, iar seara — o salata de cruditati cu ulei de rapita sau de in, care are un aport mare de Omega 3, simpla sau ca si garnitura (in functie de activitatea desfasurata de-a lungul zilei).

Intre mese — ca si gustari — fructele proaspete, de sezon, dar si nucile, migdalele si celelalte seminte reprezinta o alegere hranitoare. “Atentie ca grasimile, fie bune, fie rele, tot 9kcal/g au si conteaza cantitatea acestora in alimentatie, nu numai calitatea lor”, a atentionat Ciprian Constantin.

In opinia medicului, un consum dezechilibrat de grasimi, raportat la ceilalti constituenti ai dietei, poate duce la dislipidemie, o boala perfida, care se face prezenta la o varsta relativ tanara prin aparitia unui infarct (28-35 ani), a bolii arteriale periferice, obezitate, etc.

“Bolile inimii reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial, iar 80% dintre aceste afectiuni ar putea fi evitate cu un stil de viata echilibrat. Cred asadar ca ar trebui sa fim cu totii mai atenti la alimentatia noastra si la prezenta efortului fizic in viata noastra”, a subliniat medicul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img