vineri, 19 aprilie, 2024

Cate oua pot manca adolescentii

Distribuie:

Publicat:

Desi în secolul al 20-lea a fost mentinuta ideea ca persoanele care mananca mai mult de doua oua pe saptamana ar putea creste nivelul colesterolului, în ultimii ani, expertii au început sa infirme acest mit. Acum, un nou studiu a descoperit ca adoleslentii care mananca mai multe oua nu au colesterolul seric mai mare, diferent de cat de multa activitate fizica fac.

Un nou studiu facut de cercetatorii de la Universitatea din Granada a analizat legatura dintre consumul de oua la adolescenti si principalii factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi profilul lipidic, excesul de grasime corporala, rezistenta la insulina si a tensiunii arteriale.

Alberto Soriano Maldonado, autorul principal al studiului, explica: “Profesionistii din sanatate în mod traditional au insistat ca consumul de oua creste nivelul colesterolului, astfel încat în ​​ultimele decenii, a existat o tendinta de a limita consumul de oua, sustinut de catre diverse organizatii de sanatate publica.”

Cu toate acestea, cele mai recente cercetari sugereaza ca crestere colesterolului este mai afectata de aportul de grasimi saturate si grasimi trans – prezente în carnea rosie, produsele de patiserie industriale, etc – decat de cantitatea de colesterol din dieta.

Rezultatele acestui studiu, care a implicat noua tari, a demonstrat ca a manca o cantitate mai mare de oua nu este nici legat crestrea colesterolului seric, nici de sanatatea cardiovasculara la adolescenti, indiferent de nivelul lor de activitate fizica.

“Concluziile, publicate în reista NUTRICION Hospitalaria , confirma studii recente la adulti sanatosi care sugereaza ca un aport de pana la sapte oua pe saptamana nu este asociata cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare “, spune Soriano.

Ca urmare, autorii sugereaza revizuirea recomandarilor nutritionale pentru adolescenti, desi adauga ca ar fi util sa se efectueze cercetari similare pe un grup esantion cu un consum si mai mare de oua.

“Oul este un aliment ieftin, care este bogat în proteine ​​de foarte mare calitate, minerale, folati si vitamina B. Astfel, se poate furniza o cantitate mare de substante nutritive necesare pentru dezvoltarea optima la adolescenti,” potrivit cercetatorului.
În 1973, American Heart Association recomanda limitarea consumului de oua la un maxim de trei ori pe saptamana, o idee care a fost acceptata de catre experti în domeniul sanatatii de multi ani. Cu toate acestea, desi majoritatea alimentelor bogate în colesterol sunt, de obicei, de asemenea, bogate în grasimi saturate, un ou de dimensiuni medii contine 200 miligrame de colesterol, dar are mai multe grasimi nesaturate decat grasimile saturate si are doar 70 de calorii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img