vineri, 19 aprilie, 2024

Cate sute de specii de bacterii traiesc in gura omului

Distribuie:

Publicat:

In timpul unui sarut, intre parteneri are loc un schimb de fluide, care pot fi benefice, dar si daunatoare pentru organism. In general, riscurile sunt imense, mai ales ca in cavitatea bucala traiesc peste 600 de specii de bacterii.

“Boala sarutului (mononucleoza) este afectiunea data de virusul Epstein Barr, care se gateste in saliva. Se transmite prin sarut (de unde si numele), iar semnele de boala apar in general la 4-7 saptamani de la expunerea virala. Simptomele frecvente: oboseala, astenie, dureri de cap, febra, frison, inflamarea ganglionilor situati in spatele gatului sau in lateral”, spune Ramona Andronache pentru Gandul.

In general, boala se vindeca de la sine, dar necesita tratament simptomatic, regim igieno-dietetic si repaus. “Herpesul bucal afecteaza buzele si pielea din jurul lor, mucoasa bucala sau gingiile. In general, poate fi socotit o infectie usoara, care poate beneficia de un tratament usor sau se vindeca de la sine intr-o saptamana sau doua.

Infectia poate fi detectata dupa acele vezicule cu lichid, dureroase, care se usuca, zona ramasa in urma lor vindecandu-se fara cicatric”, mai spune medicul de famile Ramona Andronache.

Tot prin sarut se poate transmite si streptococul, o bacterie ce cauzeaza faringita, care se manifesta prin durere in gat, amigdale inflamate si dureroase, febra.

Tratamentul poate fi antibiotic, iar aplicat in primele stadii poate da rezultate foarte bune. “Candidoza bucala este o infectie fungica, care are ca sursa ciupercile ce se dezvolta la nivelul cavitatii bucale si ale gatului. In formele usoare, candidoza poate ramane asimptomatia. In general, vorbim insa de senzatia de arsura la nivelul mucoasei oro-faringiene, pete albe aderente si zone rosii dureroase, alterarea gustului sau  dificultatea de a simti gustul anumitor alimente. Tratamentul este cel antifungic, prescris in urma unui consult medical.

Teoretic, infectiile cu HIV , Hepatita B sau C se pot transmite tot prin sarut, virusurile fiind prezente in saliva. Practic, nu s-a semnalat nicio infectare pe aceasta cale, pentru ca o conditie necesara pentu transmitere acestor boli ar fi ca ambii parteneri sa aiba sangerari gingivale”, comcluzioneaza medicul de familie Ramona Andronache.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img