vineri, 19 aprilie, 2024

Cate zile libere vor avea romanii de Paste

Distribuie:

Publicat:

De anul acesta, romanii se pot bucura de mai multe zile libere, sarbatorile nelucratoare ajungand acum la 15. Cu ocazia Pastelui, vor fi de data aceasta patru zile libere: Vinerea Mare, Sambata Mare, prima zi de Paste – duminica si a doua zi de Paste – luni.

Zile libere Paste. Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui, a devenit zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, potrivit unui act normativ intrat in vigoare luna martie 2018. Asadar, salariatii se vor bucura, pentru prima oara, de timp liber in Vinerea Mare incepand din acest an si vor beneficia de o minivacanta de patru zile. Este una dintre cele trei zile de sarbatoare religioasa crestina numite Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare si Sambata Mare, potrivit Mediafax.

Anul acesta, Vinerea Mare va fi pe 6 aprilie, iar Pastele – pe 8 si 9 aprilie.

Zile libere Paste. Vinerea Mare este, de asemenea, zi oficiala de sarbatoare in urmatoarele state ale Uniunii Europene (UE): Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Slovenia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, Malta, Cipru si Luxemburg.

Asadar, nu mai putin de 16 dintre cele 28 de state ale UE au declarat Vinerea Mare drept zi legala de sarbatoare.

Zile libere Paste. Angajatorii care nu acorda salariatilor timp liber in zilele nelucratoare sau care nu-i recompenseaza pentru munca in respectivele zile risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.

CITESTE SI: Veste importanta pentru toti profesorii! Este vorba de bani

Senatul a adoptat, miercuri, legea privitoare la plata esalonata a drepturilor castigate in instanta de cei din sistemul de Educatie, ca urmare a taierilor de salarii din anul 2010. In acest caz, Senat este for decizional, iar legea va pleca la promulgare, daca nu va fi atacata la Curtea Constitutionala.

Legea a fost votata cu 85 de voturi pentru si o abtinere, in plenul Senatului.

Propunerea vine "ca urmare a intarzierilor generate de asigurarea prin bugetele locale a platii respectivelor cheltuieli, cat si fondurile necesare pentru executarea hotararilor judecatoresti executorii, ce au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din invatamant", potrivit actului normativ adoptat de Senat.

Astfel, in 2018 se va plati 5% din valoarea titlului executoriu, iar in 2019, 10%.

In 2020 si 2021 se va plati cate 25% din valoarea titlului executoriu, urmand ca in ultimul an de plata, 2022, valoarea sa creasca la 35%.

In 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestei legi, Ministerul Educatiei are obligatia de a stabili metodologia de calcul pentru plata drepturilor banesti.

In proiectul adoptat este prevazut faptul ca Inspectoratele Scolare pot redistribui fondurile in sistem, in asa fel incat sa acopere eventuale lipsuri din alte zone.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img