sâmbătă, 4 mai, 2024

Cateva tipuri de electroterapie care pot fi practicate si acasa

Distribuie:

Publicat:

În prezent, în magazinele de materiale sportive, de cosmetica sau de tehnica medicala se gasesc diverse aparate miniaturale, cu baterii, acumulatori sau racordate, care genereaza anumite forme de curent electric redresat, modulat, diminuat, astfel încat sa nu fie nociv si sa aiba anumite efecte terapeutice. În serviciile de fizioterapie se folosesc aparate care utilizeaza diverse game de electricitate: de la cele de joasa frecventa, care produc un impuls electric pe secunda, ca vibratiile unui aparat de masaj, pana la altele, care produc un curent cu alte caracteristici si, în consecinta, alte efecte medicale, aparate care trimit la distanta impulsuri asemanatoare statiilor radio sau celularelor.

Cele mai simple si la îndemana oricui de cumparat si manevrat sunt aparatele de joasa frecventa, care produc un mic soc electric, resimtit la nivelul pielii ca o piscatura de intensitate reglabila, mai slab sau mai puternic si cu o frecventa rara. Aparate pentru stimularea muschilor atrofiati. Efectul de stimulare al filetelor nervoase din piele, cele care trimit comanda la muschi sa se contracte, se obtine cu impulsuri rare, muschiul contractandu-se ritmic, ca si cum ar face un efort cu o greutate. Comanda contractiei nu mai vine de la creier, ci de la aparat, transmisa prin doua fire, direct pe muschi, acestea lucind cat timp am lasat deschis aparatul la intensitatea si frecventa reglata de noi. Sunt aparate folosite pentru culturisti, sportivi, care vor sa-si hipertrofieze selectiv anumiti muschi, dar si pentru persoanele care au avut un segment de corp imobilizat în aparat gipsat si au muschii atrofiati.

De asemenea, exista anumite aparate folosite pentru slabit, deoarece „biciuiesc“ muschii sa lucreze pana la epuizare fara grija si mila „posesorului“. Efectul de sedare apare atunci cand stimulul electric vine la piele cu o rapiditate mare, nu mai este timp ca muschiul sa se contracte si sa se relaxeze pentru contractia urmatoare. În schimb, filetele nervoase, cele care transmit sensibilitatea sunt iritate si blocheaza senzatia de durere. La fel ca în cazul unui bruiaj sau a unui filtru de la o poarta de control, nu sunt lasate sa plece spre creier senzatiile dureroase, producand sedarea, calmarea neplacerilor musculo-scheletice. Tehnica de folosire este precizata la fiecare aparat în parte, dar toate au o sursa slaba de curent electric, un buton care regleaza frecventa si altul care regleaza intensitatea, aplicate pe aparat, si doi electrozi legati cu doua fire de electrozii care se aplica pe piele, prin intermediul unei comprese udate si prin presare uniforma.

Sunt folositoare aparatele de electroterapie de joasa frecventa, care produc stimuli rari, aplicabili pe muschi sau grupe musculare, la persoane care nu au posibilitatea de a face o activitate fizica sustinuta, la cei cu atrofii musculare sau la persoanele care trebuie sa-si consume excesul de masa corporala. Pentru efectul sedativ sunt indicate aparatele de calmare a nevralgiilor, nevritelor din diabet, lombosciatica, compresiuni pe nervii centrali si periferici date de tumori, dureri la membrele inferioare date de arterita.
Cu îndemanare si sprijinul unui specialist, un aparat portabil de electroterapie de valoarea unui kilogram de cafea poate face un tratament nemedicamentos util si nenociv.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img