vineri, 29 martie, 2024

Caz inedit . O sucursala a bancii Raiffeisen a intrat in mare incurcatura. Verificati-va conturile daca aveti bani aici

Distribuie:

Publicat:

• Situatie halucinanta la una dintre cele mai importante institutii bancare din Iasi • Totul a pornit dupa ce un iesean a reclamat neregulile din interiorul bancii Raiffeisen • Acesta era client al bancii si a solicitat noul grafic de esalonare a rambursarii 

Scandal fara precedent la una dintre cele mai mari institutii financiar-bancare din Iasi. Reprezentantii unei sucursale Raiffeisen s-au comportat neprofesionist si au refuzat efectuarea unui control in unitatea bancara. Acestia au interzis categoric comisarilor din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Iasi sa faca verificari privind o reclamatie a unui client al bancii. Ieseanul a depus reclamatie la CJPC Iasi pentru ca nu i-a fost pus la dispozitie graficul de rambursare, asa cum prevedea o clauza din contractul de credit.

Au obstructionat controlul comisarilor 

Conform reclamatiei clientului bancii, acesta a contractat in anul 2009 un credit in franci elvetieni, echivalentul a 50.000 de euro, cu o rata care ajunea lunar la echivalentul a 338 de euro, la Raiffeisen Bank. Consumatorul a vazut ca la inceputul acestui an Raiffeisen Bank oferea clientilor care convertesc în lei creditele în franci elvetieni un discount de 25 la suta din sold, iar pe piata bancara aparuse o dobanda redusa la creditele in franci elvetieni. Oferta era valabila pâna la data de 30 aprilie 2017 si “era imbunatatita fata de cea lansata în decembrie 2015”, dupa cum specifica ieseanul care a reclamat banca. Dobanda ar fi scazut considerabil, iar clientul ar fi platit mai putin rata lunara.

Pentru creditul respectiv, schimbarea era convenabila, dupa aplicarea conversiei, intrucat rata lunara a clientului scadea de la 1.418 lei la 874 de lei. Insa, desi isi facuse calculele si spera la o rata avantajoasa, mai ales ca de cativa ani platea foarte multi bani bancii din cauza devalorizarii leului fata de francul elvetian, reprezentantii Raiffeisen au refuzat sa-i puna la dispozitie un nou grafic de esalonare a rambursarii. Nemultumit de situatie, ieseanul a depus reclamatie la CJPC Iasi. Comisarii s-au dus in control pentru a verifica cele sesizate. Insa, cand au ajuns la sediul bancii, au avut parte de o surpriza: nici ei nu au putut verifica cele reclamate pentru ca reprezentantii Raiffeisen au refuzat sa le puna la dispozitie documentele necesare controlului. Drept urmare, banca a primit cea mai mare amenda aplicata in acest an de comisarii CJPC Iasi. 

“Banca a fost amendata cu suma de 20.000 de lei pentru obstructionarea controlului comisarilor prin nepunerea la dispozitia lor a documentelor cerute pentru verificare, dar si pentru depasirea termenului de raspuns la o solicitare adresata bancii de catre un consumator, client al bancii. Clientul avea drept clauza in contractul de credit informarea cu privire la noul grafic de rambursare. Consumatorul a depus reclamatie pentru ca a solicitat ca in urma reducerii dobanzii practicate pe piata bancara, sa i se ofere un nou grafic de esalonare a rambursarii, insa a fost refuzat de catre reprezentantii institutiei financiar-bancare”, a declarat Alexandru Hordilacomisar sef in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Iasi. 

Contactati de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI, reprezentantii Raiffeisen nu au oferit un punct de vedere in legatura cu aceasta situatie, pana la inchiderea editiei.
Raiffeisen are în portofoliu in jur de 6.000 de credite în franci elvetieni, în valoare de 210 milioane de euro. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img