sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Caz medical rar: de ce rinichiul unei femei a inceput sa se deplaseze

Distribuie:

Publicat:

O femeie de 28 de ani din Michigan, Statele Unite, a fost victima unui caz medical rar in care rinichiul sau drept se misca, simtind, asa cum a precizat doctorii, „ca o minge care se misca in ea” atunci cand se ridica. Timp de aproape sase ani, femeia a trecut prin dureri abdominale severe pe partea dreapta si se simtea mai intens atunci cand statea in picioare, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

Un rinichi plutitor sau nefroptoza rinichiului este o conditie in care organul cade in pelvis atunci cand o persoana sta ridicata. In cazul femeii, rinichiul drept a cazut mai mult de sase centimetri, ceea ce inseamna o distanta echivalenta cu doua vertebre. Motivul conditiei este grasimea corporala, sau mai degraba, lipsa ei. In mod normal, rinichii au grasime in jurul lor pentru sustinere, dar cateodata, in special la femeile slabe, nu exista suficienta grasime care sa tina rinichii in loc.

Din cauza acestei miscari, uretra este indoita, iar urina se deplaseaza inapoi in rinichi, ceea ce face ca rinichiul sa se umfle, cauzand dureri. „Rinichiul plutitor este dificil de diagnosticat”, a precizat Akshay Stood, medicul de la Henry Ford Hospital din Detroit, care a tratat pacienta. La tomografie, rinichiul ar parea in pozitie normala, intrucat pacientul sta culcat. De asemenea, in cazul pacientei, durerile s-au diminuat in timpul sarcinii, pentru ca uterul mai mare a oferit sustinere pentru organul miscator.

Pentru a trata conditia si a elimina durerea, doctorii au trebuit sa intervina chirurgical. Procedura implica mici incizii in abdomen si realizarea de copci in capsula rinichiului, care il acopera, lipindu-le de „peretele” corpului. Astfel, rinichiul va ramane in loc chiar si atunci cand femeia va sta in picioare. De la operatie, femeia nu a mai avut dureri si nu a mai simtit miscari ale rinichiului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img