vineri, 19 aprilie, 2024

Caz medical rar: o persoana oarba poate percepe miscarea

Distribuie:

Publicat:

Mai multe atacuri cerebrale au distrus centrii de procesare vizuala ai unei femei din Scotia, lasand-o pe aceasta incapabila sa vada obiecte. Totusi, aceasta a dezvoltat abilitatea remarcabila de a vedea obiecte in miscare, asa cum au descoperit cercetatorii de la Western University din Canada.

O echipa condusa de neurofiziologul Jody Culham a efectuat una dintre cele mai ample analize asupra creierului unui pacient orb, cu scopul de a intelege abilitatea remarcabila a Milenei Canning, o femeie de origine scotiana in varsta de 48 de ani, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily. Canning si-a pierdut vederea in urma cu 18 ani, dupa o infectie respiratorie si o serie de atacuri cerebrale. La cateva luni dupa ce s-a trezit oarba dintr-o coma care a durat 8 saptamani, a fost surprinsa sa vada o licarire a unei pungi de cadou, precum o fulgerare de lumina verde.

Apoi, a inceput sa perceapa, in mod sporadic, si alte obiecte miscatoare: coada fiicei sale care se misca atunci cand fata mergea, dar nu si fata acesteia, ploaie care se scurge pe fereastra, dar nimic altceva aflat dincolo de geam, si apa care curgea in chiuveta, dar nu si chiuveta plina cu apa. In urma RMN-ului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca femeia sufera de sindromul Riddoch, in care o persoana oarba poate vedea un obiect daca se misca, dar nu si atunci cand sta pe loc.

„Ii lipseste o bucata din tesut cerebral de dimensiunea unui mar, aflat in spatele creierului, adica lobii occipitali aproape in intregime, care proceseaza vederea, a precizat Culham. „In cazul Milenei, credem ca 'autostrada' pentru sistemul vizual a ajuns la un capat de drum. Dar in loc sa se inchida tot sistemul vizual, a dezvoltat unele „cai laturalnice” care pot evita calea principala, aducand un anumit grad al vederii”.

Altfel spus, creierul femeii fac anumite ocoluri in jurul sectiunii lezate. In timpul studiilor, Milena a putut recunoaste miscarea, directia, dimensiunea si viteza mingilor aruncate spre ea si, de asemenea, le-a putut prinde. Insa, nu a putut identifica culorile obiectelor. „Aceasta lucrare poate fi cea mai bogata caracterizare condusa vreodata pe un sistem vizual al unui singur pacient”, a precizat Culham. „A aratat o recuperare foarte profunda a vederii, bazata pe perceptia miscarii”. Mai mult, studiul arata plasticitatea remarcabila a creierului uman, de a gasi cai alternative de procesare a informatiei in urma unor leziuni grave.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img