vineri, 19 aprilie, 2024

Cazuri in care vaccinul poate fi mai mult daunator decat util

Distribuie:

Publicat:

Vaccinarea salveaza vieti, ajutand organismul sa lupte eficient împotriva unor germeni foarte periculosi, dar poate face si rau în anumite situatii – este mesajul pe care autoritatile medicale îl transmit populatiei în perioada 21 – 27 aprilie 2008, în asa-numita Saptamana a vaccinarii. Vaccinarea este o metoda de prevenire a unor boli cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, gripa sau rabia. În compozitia vaccinurilor intra germeni omorati sau tulpini cu virulenta atenuata care stimuleaza producerea de catre organism a unor anticorpi protectori împotriva agentilor patogeni. Cea mai mare parte a acestor imunizari se fac în primii ani de viata, în baza unui calendar, la cabinetul medicului de familie. Exista totusi destul de multe situatii în care vaccinarea nu este recomandata.

În anumite situatii, vaccinarea poate sa agraveze boala sau chiar sa puna în pericol viata unei persoane, spun medicii specialisti ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj. „În cazuri de casexie, agamaglobulinemie, neoplasme sau hemopatii maligne, de exemplu, organismul nu produce anticorpi si atunci vaccinarea agraveaza boala. La fel se întampla daca raspunsul în anticorpi este insuficient, daca persoana respectiva are o boala infectioasa, este în convalescenta, are imunitatea scazuta sau daca tocmai a contractat boala respectiva“, a spus dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica la ASP Dolj. În perioada sarcinii sunt interzise vaccinarile cu virus viu în primele trei luni (risc teratogen). Se pot administra doar anatoxina tetanica si vaccinare antipoliomielitica cu virus omorat.

Persoanele care sufera de boli cronice trebuie sa stie ca multe dintre vaccinuri le pot agrava starea. Iata unele contraindicatii pentru astfel de boli: TBC evolutiva – vaccinarea poate agrava boala; Nefropatii cronice cu sediment patologic în urina – se pot vaccina BCG, antipolio, antitetanic, antivariolic, antiholeric; Diabet zaharat – se poate vaccina antipolio, antidifteric, antitetanic; Boli cardiovasculare decompensate si tulburari de ritm – se evita vaccinarea;  Afectiuni neurologice – se evita vaccinurile preparate din bacteriile sau virusurile cu neurotropism;  Boli hepatice cronice – se evita vaccinarea;  Afectiuni cutanate alergice – eczema constitutionala contraindica vaccinarea BCG si antivariolica; Boli alergice – astmul bronsic sau starile care denota o constitutie alergica (urticaria si eczema de contact nu reprezinta contraindicatii absolute).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img