joi, 28 martie, 2024

CCR: Statutul magistratilor, partial neconstitutional. Proiectul se intoarce in Parlament

Distribuie:

Publicat:

Statutul judecatorilor si procurorilor este partial neconstitutional si face cale-ntoarsa in Parlament. 

Este decizia judecatorilor Curtii Constitutionale, care vor clarificari cu privire la cazurile in care magistratii care au comis erori judiciare trebuie sa raspunda material.

Este cea de-a doua lege a justitiei declarata partial neconstitutionala dupa cea care viza organizarea judiciara. Legile au fost modificate in Parlament la finalul anului trecut de PSD si ALDE, sub coordonarea lui Florin Iordache. Luni seara, la investirea Cabinetului Dancila, Klaus Iohannis le-a cerut guvernantilor sa nu depaseasca linia rosie a independentei Justitiei.

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale: “Dupa o sedinta maratonica, care a durat cat doua maratoane, am reusit sa ne pronuntam cu privire la legea privind Statutul magistratilor (…) Solutiile au fost respingere a unor texte. Am admis o serie de critici, care vizeaza critici intrinseci referitoare la texte din cuprinsul legii. Ca sa raspund interesului public, unele din aceste critici care vizau, mai ales raspunderea magistratului au fost admise si am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei credinte si a gravei neglijente.”

Legea 303 privind Statutul judecatorilor si procurorilor se va intoarce, asadar, in Parlament pentru modificarile cerute de judecatorii CCR. Senatorii si deputatii trebuie sa clarifice care sunt cazurile in care magistratii vor raspunde pentru erorile lor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img