luni, 18 martie, 2024

CCR va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor in franci elvetieni

Distribuie:

Publicat:

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului pe legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Guvernul a contestat luni la Curtea Constitutionala proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Marti, premierul Dacian Ciolos a precizat ca Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor in franci elvetieni pentru clarificari, nu pentru ca este impotriva ei.

“Vreau sa precizez din start ca Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru ca, din punctul nostru de vedere, este important ca aceasta lege sa-i vizeze pe cei carora le e pus in pericol venitul lunar din cauza ratelor la banca in urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul ca am trimis la CCR aceasta lege nu este pentru ca suntem impotriva ei. Sunt acolo cateva elemente, asa cum a fost ea votata in Parlament — pentru ca, din pacate, Parlamentul nu a luat in considerare amendamentele pe care le-am propus — care, din punctul nostru de vedere, ar fi facut-o aplicabila, si daca nu clarificam constitutionalitatea, acum, inainte de a intra ea in vigoare, exista riscul ca ea sa produca efecte si peste cateva luni altcineva sa o atace, o banca sau…Oricine altcineva poate sa o atace si va crea mai multe probleme celor care asteapta sa li se rezolve problemele”, a declarat Dacian Ciolos.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 18 octombrie, cu 248 de voturi “pentru”, proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Conversia se realizeaza prin act aditional. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi incasat in plus de la imprumutat in perioada scursa de la data efectuarii conversiei din franci elvetieni in lei sau euro, conform ofertei bancii, pana la data incheierii noului act aditional pentru conversie efectuata, se calculeaza conform contractului de credit.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img