joi, 28 martie, 2024

Ce a cauzat aparitia gaurii misterioase din Calea Lactee

Distribuie:

Publicat:

In galaxia noastra pare sa existe un asa-numit element intunecat de lovire care efectiv face gauri in ea si nimeni nu stie exact ce este acel obiect.

Acest element este invizibil, chiar si pentru telescoape, fiind facut dintr-o materie necunoscuta. „Este un glont dens [facut din ceva]”, a zis cercetatoarea Ana Bonaca, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, care a descoperit dovezi ca acest obiect exista.

Dovezile consta intr-o serie de gauri in cel mai lung flux stelar din Calea Lactee, GD-1. Fluxurile stelare sunt practic randuri de stele care se misca impreuna prin galaxii. Stelele din GD-1 sunt ramasitele unei gramezi sferice de stele care a intrat in Calea Lactee in urma cu foarte mult timp.

In mod normal, acest flux ar trebui sa fie o simpla linie, intinsa de gravitatia din galaxie. In flux nu ar trebui sa existe mai mult de o gaura – in locul unde globul initial de stele a fost inainte sa se separe si sa mearga in doua directii separate. Insa Bonaca a descoperit ca GD-1 mai are o gaura in plus. Aceasta a doua gaura are marginile neregulate, de parca ceva urias a patruns prin ea nu cu mult timp in urma, un obiect a caruit gravitatie enorma a deranjat si stelele din jur.

„Nu putem identifica obiectul de impact cu niciun obiect luminos pe care l-am observat”, a zis Bonaca. „Este cu mult mai masiv decat o stea… Ceva de un milion de ori mai mare fata de masa soarelui. Si nu sunt stele cu acea masa. Putem exclude asta. Si daca era o gaura neagra, ar putea fi o gaura neagra supermasiva de genul celei pe care o avem in centrul propriei noastre galaxii”.

Bonaca nu a exclus posibilitatea unei a doua gauri negre supermasive in galaxia noastra. Cu toate astea, a zis ca ar fi trebuit sa existe niste semne – cum ar fi palpairi sau radiatii, dar si ca majoritatea galaxiilor nu au mai mult de o gaura neagra supermasiva in centrul lor. Momentan nu este nimic sigur, dar posibilitatea gasirii unui obiect imens din materie neagra necunoscut pana acum este fascinanta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img