joi, 28 martie, 2024

CE a fost de acord cu prelungirea perioadei de recuperare a datoriilor de la CFR Marfa in urma demersurilor facute de conducerea MTIC

Distribuie:

Publicat:

Reprezentanţii Comisiei Europene au fost de acord cu prelungirea de la 4 luni la 6 luni a perioadei de recuperare de la CFR Marfă a ajutorului de 570 de milioane de euro în urma demersurilor realizate de conducerea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, din luna decembrie 2019, a declanşării procedurii de concordat preventiv, a asumării de către conducerea societăţii la începutul acestui an a bugetului de venituri şi cheltuieli cu pierderi de 0 lei şi ţinând cont de poziţia strategică pe care o ocupă compania, susţine MTIC, într-un comunicat.

"Astăzi, 24 februarie 2020, reprezentanţii Comisiei Europene au transmis printr-un comunicat de presă faptul că în urma investigaţiei declanşate cu privire la CFR Marfă, la sfârşitul anului 2017, suma în valoare de 570 de milioane euro plus dobânzi este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat şi, prin urmare, trebuie să fie recuperată de statul român. În urma demersurilor realizate de conducerea ministerului, din luna decembrie 2019, a declanşării procedurii de concordat preventiv, a asumării de către conducerea societăţii la începutul acestui an a bugetului de venituri şi cheltuieli cu pierderi de 0 lei şi ţinând cont de poziţia strategică pe care o ocupă CFR Marfă, reprezentanţii Comisiei au fost de acord cu prelungirea perioadei de recuperare de la 4 luni la 6 luni", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Comisiei Europene au apreciat pozitiv demersurile iniţiate la nivelul CFR Marfă, demersuri în urma cărora operatorul feroviar să poată să-şi desfăşoare în continuare activitatea, fiind un actor important pe piaţa transportului feroviar de marfă din ţara noastră.

"Reamintim că investigaţia începută de către Comisia Europeană în 18 decembrie 2017 a fost finalizată informal în 2019, înainte de preluarea mandatului de către

ministrul Lucian Bode. În acest sens, CFR Marfă a iniţiat procedura de concordat preventiv, o soluţie de prevenţie cu rolul de a asigura redresarea rapidă, desfăşurată sub supravegherea judecătorului sindic. Procesul de restructurare permite continuarea activităţii societăţii şi rambursarea datoriilor conform prevederilor legale, interne şi comunitare", afirmă MTIC.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img