vineri, 29 martie, 2024

Ce afectiuni poate trada pielea uscata

Distribuie:

Publicat:

Pielea uscata este o afectiune de obicei inofensiva si poate fi usor de remediat cu ajutorul cremelor hidratante si a unei diete propice. Dar daca epiderma noastra este uscata, crapata si iritabila indiferent de cata lotiune am aplica? In cazul in care nu pare sa existe alinare pentru pielea uscata sau daca ea vine insotita si de alte simptome ciudate, greu de explicat, indicata este programarea la medic. Nu multi oameni stiu, inca uscaciunea epidermei poate trada probleme mai grave ale organismului, pe care numai un specialist le poate identifica. Iata cateva dintre ele, potrivit peroz.ro:

Diabet. Nu este deloc neobisnuit ca aceasta boala sa afecteze pielea, spune Helene Rosenzweig, medic dermatolog din California afiliat cu UCLA Medical School. Cand nivelul de zahar din sange este cronic ridicat, corpul pierde rapid lichid, ceea ce determina deshidratarea pielii. Diabetul poate interfera si cu abilitatea de a transpira normal, diminuand cantitatea de umiditate de pe piele. Daca situatia se agraveaza, pielea uscata si crapata poate deveni vulnerabila la bacteriile care se hranesc cu glucoza, lasand bolnavul predispus la infectii periculoase. Desigur, doar pielea uscata, fara alte simptome adiacente, reprezinta rareori un simptom al diabetului. Daca, pe langa aceasta, se resimte puternic senzatia de sete, mersul la toaleta devine frecvent si foamea pare de nestavilit, trebuie mers la doctor. Oboseala si vederea incetosata sunt, de asemenea, simptome comune. Medicul poate diagnostica insa diabetul cu un simplu test de sange, asa ca e indicata vizita la cabinetul sau de indata ce se prezinta simptomele mentionate mai sus.

Tiroida hipoactiva. Glanda tiroida produce hormoni care mentin celulele corpului in functiune. Cand aceste niveluri de hormoni devin prea mici, totul incepe sa incetineasca. Si pentru ca hormonii tiroidieni au receptori la nivelul pielii si joaca un rol in a se asigura ca noile celule continua sa le inlocuiasca pe cele care se pierd in mod constant, este si motivul pentru care pielea poate deveni uscata, aspra si crapata, potrivit unui articol publicat in jurnalul stiintific de dermato-endocrinologie. Medicul poate confirma sau exclude o tulburare tiroidiana, comandand o serie de analize de sange, iar daca ajunge la concluzia ca un pacient sufera de hipotiroidism, va prescrie medicamente hormonale. Totodata va recomanda alimente bogate in iod, seleniu si zinc.

Boli de rinichi. Peste 26 de milioane de adulti au boli de rinichi fara sa stie acest lucru, in mare parte pentru ca simptome precum oboseala, problemlee de concentrare sau somn, urinarea frecventa si inflamarea sunt adesea atribuite altor afectiuni, spune Joseph Vassalotti. Pielea uscata, cu mancarime apare mai ales atunci cand rinichii nu mai sunt capabili sa pastreze echilibrul corect de minerale si nutrienti in sange. Persoanele cu afectiuni renale tind sa nu prezinte simptome decat in ​​stadii foarte tarzii, cand rinichii se deregleaza sau cand exista o cantitate mare de proteine ​​in urina. Singura modalitate de a sti cu siguranta daca un pacient sufera de boala renala consta in analize.

Cancer de piele. Daca aveti pete rosiatice, care sangereaza daca sunt lovite sau zgariate, este posibil sa fie vorba de carcinomul cu celule scuamoase. Cea de-a doua cea mai frecventa forma de cancer de piele, aceasta ar putea arata, de asemenea, ca o veruca sau o umflatura a tesutului celular subcutanat. Indiferent de aspectul sau specific, un lucru este cert: acest cancer este persistent sau se poate vindeca si apoi reveni. Carcinomul cu celule scuamoase este cauzat in principal de expunerea cumulativa la UV, astfel incat apare mai ales in zone frecvent expuse la soare. Este usor de tratat, dar este important sa fie identificat si inlaturat la timp. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img