joi, 28 martie, 2024

Ce alimente pot provoca reactii alergice

Distribuie:

Publicat:

Milioane de persoane in lume fac alergii alimentare, factorul declansator putand fi chiar banalele fructe sau legume, dar si produse de origine animala (lapte, oua).
Alergia alimentara este o reactie anormala a sistemului imunitar, care se comporta ca si cum anumite produse ar fi  otravuri pentru organism. De aceea, reactiile alergice pot fi violente: roseata a pielii si mancarimi, greata, voma, diaree, dificultati la inghitire, umflaturi la nivelul fetei , dificultati de respiratie, ba chiar soc anafilactic. In caz de reactie severa, suferindul trebuie dus imediat la urgenta.

Alimentele cu probleme

Daca esti alergica la oua, a le consuma chiar si in cantitati mici poate declansa reactii negative. Laptele si produsele lactate provoaca frecvent alergii. Atentie! Proteinele lactice responsabile de reactiile adverse sunt prezente in cele mai diverse produse – de la guma de mestecat la pasta de dinti.  Fructele de mare pot declansa reactii deosebit de severe. E suficient uneori sa atingi un astfel de aliment pentru ca simptomele sa apara. Consuma cu prudenta si alimentele procesate care contin faina sau gelatina din peste, la fel si suplimentele alimentare cu omega 3. Se intampla uneori ca o persoana care tolereaza bine pestele la conserva (tonul, spre exemplu) sa aiba reactii alergice la acelasi produs in stare proaspata.

Reactii extreme

In cazul arahidelor, reactia alergica poate fi extrema – iar organismul se resimte chiar si la urme din acest aliment. Citeste cu atentie etichetele produselor pe care le consumi! Arahidele sunt prezente si in preparatele restaurantelor chinezesti, indiene sau tailandeze. Nucile, migdalele, fisticul – toate oleaginoasele, in general, dar si castanele sau alte fructe uscate – iti pot declansa alergii.

Cum afli ce poti sa tolerezi

Alergiile alimentare se manifesta, de obicei, la varste fragede. Cand vine vremea diversificarii, alimentele noi se introduc treptat in dieta copiilor, in cantitati mici, sub supraveghere, pentru a vedea daca bebelusii le tolereaza bine. Daca stii la ce aliment esti alergic, trebuie sa-l excluzi din meniu. De asemenea, verifica permanent, prin citirea etichetelor, care e compozitia semipreparatelor si preparatelor cumparate din magazin. Uneori, pot sa apara asa-numitele alergii incrucisate. Acestea pot fi declansate de familii asemanatoare de alimente: fructe cu coaja (migdale, nuci, alune), fructe din familia Rozacee (caise, capsuni, zmeura) samd. Medicul iti va spune de ce alimente si alergeni sa te feresti.

sursa: clickpoftabuna.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img