joi, 28 martie, 2024

Ce alimente trebuie sa consumi ca sa ai un ficat mai sanatos

Distribuie:

Publicat:

Intrucat ficatul elimina toxinele si ajuta digestia, este vital sa-l protejezi consumand alimente cu puteri protectoare hepatice. Iata care sunt ele!

Grapefrut 

Vitamina C joaca un rol important in mentinerea unui ficat sanatos. Mai mult, cercetari recente au aratat ca aceasta poate ajuta persoanele cu ciroza hepatica. O cana de grapfrut asigura necesarul zilnic de vitamina C. Tine cont doar ca acest fruct poate interfera cu anumite medicamente, scazandu-le potenta. Daca urmezi un tratament medicamentos, discuta cu medicul tau inainte de a consuma grepfrut. 

Avocado 

In 2000, cercetatorii japonezi au demonstrat ca fructele de avocado, pe langa grasimile sanatoase pe care le au, contin si fitochimicale, care au avut capacitatea de a repa leziunile hepatice la sobolani. 

Sfecla rosie 

Desi sunt cercetari inca in stadii incipiente, oamenii de stiinta spun ca au unele dovezi ca sfecla rosie poate proteja ficatul prin reducerea acizilor grasi in exces. 

Turmeric 

A fost folosit de secole in medicina chineza si ayurvedica in tratarea problemelor ficatului. Totodata, un studiu realizat in 2011 de oamenii de stiinta de la Universitatea din Maryland arata ca substantele care se gasesc in acest condiment curata ficatul. 

Usturoi 

Cu mii de ani in urma, usturoiul era prescris pentru a trata o gama larga de boli, inclusiv probleme respiratorii si digestie ingreunata. Acum, un studiu publicat in “Journal of Nutritional Biochemistry” arata ca suplimentele cu usturoi sunt benefice pentru ficat. Dupa o alta cercetare, specialistii au ajuns la concluzia ca un compus derivat din usturoi ar putea ajuta la vindecarea leziunilor hepatice induse de alcool. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img