vineri, 19 aprilie, 2024

Ce beneficii si-au votat parlamentarii in 2015

Distribuie:

Publicat:

Parlamentarii si-au votat, in anul 2015, mai multe beneficii, printre care cele acordate prin intermediul legii pensiilor speciale, acestia urmand sa primeasca, la finalul mandatului, sume de pana la 16.500 de lei brut, precum si majorari de indemnizatii de zece la suta, la un loc cu toti bugetarii. Legea pensiilor speciale ii vizeaza pe alesii locali, dar si pe militari, aviatori, diplomati, personalul auxiliar din justitie, fiind in discutie acum si o initiativa privind pensii speciale pentru profesorii din invatamantul preuniversitar. La finalul lunii aprilie, in timp ce multe astfel de proiecte erau pregatite in Parlament, senatorii si deputatii au initiat o lege de modificare a Statutului propriu prin care si ei vor putea beneficia de indemnizatie pentru limita de varsta (pensie speciala).

Astfel, deputatii si senatorii vor beneficia de indemnizatia pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat de activitate parlamentara. Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat dupa suspendare. Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal. Pensia se va acorda in limita a trei mandate, urmand sa fie calculata ca produs al numarului de luni de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta aflata in plata.

Indemnizatia bruta medie a unui deputat sau senator este de aproximativ 7.000 de lei, daca acesta nu ocupa si functii de conducere in Parlament, in comisii sau in Biroul Permanent al Camerei din care face parte. Pentru sefii de comisii si liderii Biroului Permanent, indemnizatia bruta poate depasi 19.000 de lei. De acesti bani nu vor beneficia cei care au fost condamnati definitiv pentru luare sau dare de mita si trafic de influenta, sub rezerva ca aceste fapte sa fi fost savarsite in calitatea de parlamentar. In 11 noiembrie, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a discutat Legea de aprobare a OUG 35/2015, care prevedea, printre altele, majorari salariale cu 25% pentru personalul din sistemul public de sanatate. Deputatul PSD Adrian Solomon a depus in Parlament un amendament la Ordonanta, prin care au fost marite salariile tuturor bugetarilor cu 10%. La acest capitol au intrat si senatorii si deputatii. Astfel, indemnizatia bruta medie a acestora ar urma sa ajunga la 7.700 de lei, cu aceasta crestere, pentru majoritatea parlamentarilor. Sefii celor doua Camere vor beneficia de o indemnizatie bruta de 23.100 de lei. Aceste sume vor influenta direct si nivelul de la care se vor calcula pensiile speciale, in momentul solicitarii.

Un alt beneficiu pe care senatorii si deputatii si l-au acordat se refera la sumele forfetare pentru transport. Este vorba despre un proiect de modificare a Statutului parlamentarilor, aprobat de plen, insa retrimis de Klaus Iohannis spre reexaminare. Parlamentul a respins insa aceasta solicitare de reexaminare, astfel incat presedintele a fost nevoit sa promulge legea in forma adoptata de senatori si deputati. Parlamentarii nu vor mai beneficia de masini pentru a se deplasa in teritoriu, dar vor primi o suma fixa de bani, pe care o vor putea justifica prin declaratii pe propria raspundere, pentru a-si asigura singuri transportul. Suma va fi de 1.400 de lei, pentru fiecare senator si deputat, indiferent de locul in care isi are domiciliul sau ce cirumscriptie reprezinta. De acesti bani nu vor beneficia insa parlamentarii care au domiciliul in Bucuresti sau in judetul Ilfov, arata mediafax.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img