joi, 28 martie, 2024

Ce beneficii si riscuri are consumul de suc de sfecla rosie

Distribuie:

Publicat:

Sucul de sfecla rosie nu are doar o nuanta interesanta, ci si numeroase beneficii pentru un organism fortificat. Este o sursa buna de acid folic, potasiu si vitamina C, fiind foarte util in sezonul rece cand raceala sau gripa te ameninta la fiecare pas. In urma studiilor realizate s-a constatat ca sucul de sfecla rosie contine nitrati anorganici, care sunt transformati de organism in oxid nitric, molecula care dilata si mentine vasele de sange elastice. Astfel, sucul de sfecla rosie stimuleaza circulatia normala a sangelui spre muschi si creier, prevenind depunerea grasimilor pe peretii arterelor. Iata care sunt principalele beneficii pe care le vei obtine daca bei suc de sfecla rosie:
 
1. Vei preveni hipertensiunea arteriala. Potrivit specialistilor, aceasta bautura contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale si reducerea riscurilor asociate cu hipertensiunea. Sucul va asigura diminuarea tensiunii spre nivelul normal, prevenind crizele sau alte simptome neplacute. In cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune care beau un pahar de suc de sfecla rosie pe zi, timp de minimum 4 saptamani, se va observa o reducere a tensiunii si un nivel crescut de energie. De asemenea, sucul de sfecla imbunatateste functia endoteliala, astfel incat vasele de sange raman elastice.
 
2. Vei rezista mai bine in cadrul antrenamentelor intense. Sucul de sfecla se afla pe lista de bauturi preferate de atleti deoarece imbunatateste performantele obtinute si rezistenta fizica. Aceasta bautura reduce senzatia de oboseala si febra musculara si transporta oxigenul in mod eficient spre creier si muschi. Este util sa bei un pahar de suc inainte de antrenament pentru a te asigura ca vei reusi sa executi toate seturile de exercitii, dar si dupa ce ai terminat pentru a favoriza refacerea organismului dupa efortul sustinut.
 
3. Vei avea un remediu eficient impotriva inflamatiilor. Acest suc natural are un puternic efect antiinflamator, reducand riscul de diabet de tip 2, cancer sau afectiuni cardiovasculare. Bautura aromata lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi si nu permite multiplicarea celulelor maligne, care pot determina aparitia cancerului.
 
4. Acneea nu va mai fi o problema atat de complicata. Daca nu reusesti sa gasesti un remediu eficient impotriva acneei ar trebui sa incerci sa bei un pahar de suc de sfecla rosie in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si reduce gravitatea leziunilor acneice. Vei observa ca semnele nu vor mai fi profunde, iar cosurile se vor vindeca mai rapid. In plus, tenul va avea un aspect luminos, iar ridurile vor fi diminuate.
 
Efecte adverse. Culoarea rosie a sucului poate da o nuanta similara urinei, dar nu trebuie sa te ingrijorezi din aceasta cauza. Sfecla rosie contine o cantitate ridicata de oxalati, substante care sunt intalnite si in componenta spanacului, a migdalelor sau a boabelor de cacao. Un consum ridicat de oxalati favorizeaza aparitia calculilor renali, mai ales in cazul persoanelor care au mai avut aceasta afectiune. Desi frunzele de sfecla contin cel mai ridicat nivel de oxalati, iar acestea nu sunt utilizate la prepararea sucului, dietele speciale pentru prevenirea calculilor renali exclud sfecla rosie. De asemenea, consumul de sfecla rosie ar putea influenta efectul celorlalte medicamente pe care le iei. Acest lucru a fost constatat in cazul psoriazisului. Astfel, persoanele care iau metotrexat pentru a tine sub control psoriazisul ar trebui sa evite consumul de suc de sfecla rosie deoarece pot aparea alergii ca urmare a acestei combinatii.
 
Cu ce poti amesteca sucul de sfecla rosie. Daca nu vrei sa-l bei simplu, sucul de sfecla rosie poate fi combinat si cu alte fructe sau legume pentru a obtine o aroma mai complexa. Se potriveste foarte bine cu sucul de morcovi, de mere si de lamaie. De asemenea, poti realiza un suc special pentru stimularea imunitatii amestecand suc de sfecla, suc de ananas, suc de grepfrut si suc de afine. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img