vineri, 29 martie, 2024

Ce boli pot aparea din cauza unei igiene intime precare

Distribuie:

Publicat:

Candidozele genitale sau infectiile vaginale se produc in momentul in care este o cantitate crescuta de bacterii in interiorul vaginului. Bacteriile se dezvolta mai ales intr-un mediu inchis si umed, unde se creeaza spatiul propice pentru infectii, de aceea Silviu Istoc, medic specialis obstetrica-ginecologie ne spune care sunt principalele greseli pe care sa le evitam in timpul verii.

Servetelele intime nu te ajuta neaparat cand vine vorba de igiena intima

„Vaginul este creat astfel incat sa se poata curata singur cu ajutorul secretiei sale. Astfel, nu este indicat sa se foloseasca servetele umede sau alte produse invazive pentru a igieniza suprafetele acestuia. Se estimeaza ca aproximativ 20-40% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani folosesc prosoape si produse care, de fapt, irita suprafetele vaginului si cresc riscul infectiilor vaginale. Cel mai indicat este sa se foloseasca doar apa la o temperatura potrivita si prosoape din bumbac pentru curatarea zonei genitale, altfel riscam sa distrugem flora si sa cream infectiile genitale”, a declarat dr. ginecolog Silviu Istoc.

Atentie la produsele de igiena intima

Produsele de igiena intima sunt mult mai usoare decat sapunurile parfumate si gelurile de dus. Desi este indicat sa se realizeze curatarea zonei genitale doar cu ajutorul apei, daca totusi se folosesc si produse speciale, este bine ca acestea sa nu fie parfumate sau sa contina elemente care pot afecta sanatatea vaginala. „Spalaturile vaginale pot afecta pH-ul, pot crea iritatii vaginale si pot distruge bacteriile benefice. Este indicat sa se foloseasca produse de igiena intima care sa nu atace zona curatata, iar acestea sa fie aplicate doar in partea exterioara, pentru a nu distruge flora vaginala”, a afirmat dr. Silviu Istoc.

Igiena scazuta din timpul menstuatiei

Mai ales in perioada de vara, igiena intima este foarte importanta. „Tampoanele sau absorbantele trebuie sa fie schimbate la cel mult patru ore, astfel se mentine zona curata si aerisita. Este indicat sa se foloseasca tampoane si absorbante care nu contin substante chimice sau parfum, deoarece acestea pot irita pielea sensibila din zona genitala”, a spus dr. Silviu Istoc.

Lenjeria intima din materiale sintetice

Alegerea lenjeriei intime poate afecta sanatatea genitala. Deoarece matasea si materialele asemanatoare retin umiditatea, este indicat sa se poarte lenjerie intima din materiale care permit pielii sa respire, de exemplu bumbacul. Optand pentru lenjerie intima din bumbac, nu faceti decat sa contribuiti la sanatatea genitala, pastrand zona uscata si curata, lucru ce reduce semnificativ riscul aparitiei infectiilor genitale.

Inotul este sanatos, dar nu in exces

Inotul este un sport sanatos atat pentru minte, cat si pentru corp, dar care poate afecta sanatatea aparatului genital. Umiditatea crescuta, pastrata mult timp la acest nivel, poate irita suprafetele genitale si faciliteaza aparitia infectiilor. „La mare, la piscina sau oriunde alegeti sa inotati, este bine sa nu purtati ore in sir un costum de baie umed, pentru a evita aparitia afectiunilor genitale”, a afirmat dr. Silviu Istoc.

Schimbati-va slipul umed

Este bine de stiut ca purtarea costumului de baie mai multe ore faciliteaza aparitia infectiilor urinare din cauza umiditatii si a caldurii care se pastreaza mult timp la nivelul genital. Daca slipul nu se usuca la soare, este indicat sa fie schimbat cat mai repede dupa iesirea din apa. De asemenea, este indicat sa se spele costumul de baie dupa fiecare folosire, pentru a indeparta din tesatura sa excesul de sare sau alte elemente care pot favoriza aparitia iritatiilor si a infectiilor.

Indepartarea firelor de par nedorite

Orice fel de indepartare a parului – fie epilare cu ceara, aparate de ras sau epilator – ar trebui sa se faca cu cel putin 24-48 de ore inainte de a merge la piscina sau la plaja. Un decalaj de cel putin 24 de ore intre epilare si expunerea zonei la apa din piscina evita iritatarea pielii, care se poate produce din cauza clorului din piscina sau a apei sarate de mare, acest lucru finalizandu-se cu infectarea porilor.

Statul in sezut mai mult timp

Pe langa faptul ca ne provoaca dureri de spate, statul in sezut poate creste riscul aparitiei infectiilor vaginale. Stand jos, temperatura creste, astfel ca umiditatea din zona genitala nu va mai fi ventilata. „Caldura, frecarea si umiditatea pot cauza iritatii la nivelul vaginului. Cele mai intalnite afectiuni ale femeilor in perioada de vara sunt cele ale tractului urinar si ale suprafetelor genitale”, a afirmat dr. Silviu Istoc.

Evitati hainele prea stramte

Blugii si alte obiecte vestimentare mulate purtate in perioada de vara nu fac decat sa creasca discomfortul termic la nivelul corpului. Frecarea, caldura si umezeala pot cauza de asemenea iritatii si infectii, acestea fiind accentuate de transpiratia care apare din cauza temepraturilor ridicate. Daca va este imposibil sa nu purtati astfel de haine, macar incercati sa nu le purtati in fiecare zi. Optati pentru o vestimentatie din materiale naturale, destul de lejera pentru a nu favoriza transpiratia si pentru a permite pielii sa respire.

Lasati deoparte fustele si pantalonii prea scurti

Caldura de afara ne determina sa ne imbracam cu obiecte vestimentare cat mai scurte pentru ca pielea sa nu transpire, insa trebuie sa stim ca in acest fel nu ne protejam toate zonele corpului de umezeala, mai ales zona genitala. Desi par mult mai lejere pe timp de vara, fustele prea scurte le determina pe femei sa stea in pozitii incomode, mai ales in locurile publice, acest lucru favorizand dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, pantalonii scurti purtati vara fac contact permanent cu pielea din jurul vulvei, ceea ce poate crea iritarea zonei sensibile. In ambele cazuri, bacteriile pot patrunde mult mai usor, iar in contact cu pielea umeda duc la aparitia infectiilor vaginale.

sursa: andreearaicu.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img