joi, 25 aprilie, 2024

Ce boli putem lua daca folosim transportul in comun

Distribuie:

Publicat:

Din dorinta de a evita, pe cat posibil, mersul pe jos sau frigul sau caldura din aerul liber, oamenii se expun la riscuri de care nu sunt constienti pe moment.

Spatiile închise si mijloacele aglomerate de transport în comun pot fi sursa unor boli contagioase greu de evitat, care duc, treptat, la aparitia epidemiilor. Tusea, stranutul sau actul vorbirii în public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze de declansare a virusului.

Aerul – transmitator al infectiilor
“Infectiile se realizeaza prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursa la omul sanatos. Dintre mediile de circulatie al microbilor, aerul este unul preferat, pentru ca particulele de praf sau saliva au posibilitatea de a contamina persoane dintr-o raza de apropiere de 1,2 – 2 metri, cu o rezistenta de pana la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnavire devine direct proportional cu distanta la care ne aflam de bolnav, si durata contactului”, avertizeaza dr. Teofil Rosu – medic specialist boli interne.

Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsiva, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe si aparatul respirator.

Boli pe care le transmite capusa, despre care nu stiai

Simptomele bolilor contagioase pot fi depistate din timp, acestea avand manifestari tipice:
Rubeola – febra usoara, tuse, faringita, durere de cap, stare de indispozitie, eruptia cutanata sub forma unor pete roz.
Varicela – febra, oboseala, apetit diminuat, dureri de cap, inflamatia gatului, eruptia pruriginoasa.
Rujeola – febra, tuse, prezenta unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, eruptia cutanata de culoarea rosie.
Scarlatina – febra, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, dificultati la deglutitie, cresterea în volum a ganglionilor, inflamatia faringelui si a amigdalelor, eruptii cutanate.
Gripa – febra, transpiratie, oboseala, tuse seaca, stranut, dureri musculare, epuizare.
Oreion – afectarea glandelor salivare, în special parotida (în spatele mandibulei).
Tuberculoza – transpiratii, oboseala, tuse iritativa apoi productiva, o stare subfebrila prelungita.
Meningita – durere la nivelul cefei, durere de cap, varsaturi, fotofobie.

Cum prevenim bolile aerogene
Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglomeratiilor, respectarea recomandarilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unica folosinta, evitarea contactului cu bolnavii si evitarea spatiilor închise. Totodata, trebuie aerisite în mod repetat încaperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat sa ia locul celui încarcat cu microbi.

Pe langa prevenire, cresterea rezistentei organismului fata de agentii patogeni se face prin igiena riguroasa, sport, evitarea stresului, ore suficiente de somn si prin rezolvarea la timp a unor focare de infectie din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infectii cronice ale rinichilor, etc. De asemenea, în momentul contactarii bolii este indicata izolarea la domiciliu sau la spital, si respectarea recomandarilor medicului. Astfel se va grabi perioada de recuperare, iar riscul de a raspandi virusul va fi diminuat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img