marți, 23 aprilie, 2024

Ce cauzeaza ateroscleroza, adica calcifierea si ingustarea arterelor in tot corpul

Distribuie:

Publicat:

Fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala, cantitatea mare de lipide in sange, obezitatea si sedentarismul sunt principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei. „Acesti factori, impreuna cu o predispozitie genetic, cauzeaza ateroscleroza, respectiv calcifierea si ingustarea arterelor in tot corpul“, explica prof. dr. Martin Schillinger, medic specialist in medicina interna, angiologie si cardiologie, la Wiener Privatklinik, potrivit adevarul.ro. Termenul de ateroscleroza acopera toate afectiunile cronice ale arterelor din cauza inflamatiei, calcifierii si obstructiei vasculare, precizeaza specialistul. „Din punct de vedere clinic, diferentiem afectiunile acute de cele cronice, iar cu ajutorul microscopului gasim placa stabila sau instabila. Placile stabile se refera la o afectiune care progreseaza incet, pe cand placile instabile indica un risc crescut pentru ocluzii vasculare acute. Din pacate, placa instabila este foarte dificil de detectat.“

Simptomele si complicatiile apar din cauza arterelor blocate pentru diferite organe: arterele coronariene ale inimii pot cauza infarct, arterele blocate ale creierului duc la accidente vasculare cerebrale, in cazul rinichilor poate duce la incetarea functionalitatii acestora, iar in cazul arterelor picioarelor pot cauza dureri sau amorteli, adauga specialistul. Universitarul detaliaza simptomele care ar trebui sa ne trimita direct la specialist. „Durerea provocata  de ischemie ar trebui sa ne trimita direct la medic. In cele mai multe cazuri este vorba despre angina pectorala: durere in zona pieptului cu respiratie ingreunata. In creier, ischemia cauzeaza tulburari de vedere, probleme in vorbire, paralizia unui brat sau picior, de obicei limitata doar la o jumatate a corpului – stanga sau dreapta.“

Exista multe metode pentru a detecta sau trata ateroscleroza. „In general, folosim teste de laborator, investigatii cu ultrasunete, tomografii digitale, imagini cu rezonanta magnetica, teste de medicina nucleara si tehnici angiografice.“ Ateroscleroza se limiteaza strict la arterele noastre, dar, din moment ce fiecare organ din corpul nostru este sustinut de artere, consecintele raman valabile pentru fiecare, insista universitarul. „De obicei, efectele negative ale blocajelor arterelor duc la infarctul organului respectiv – asadar, stim de infarctul inimii, adica infarctul miocardic, de accidentul vascular cerebral in creier, de infarctul renal  – al rinichilor – ca o consecinta a blocarii arterei renale“. Pentru a preveni aceasta afectiune, cel mai important este sa controlam principalii factori de risc: sa renuntam la fumat, sa abordam o alimentatie sanatoasa, sa facem miscare si sa ne mentinem o greutate optima a corpului, recomanda medicul.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img