vineri, 19 aprilie, 2024

Ce faci daca te inteapa o viespe?

Distribuie:

Publicat:

Pentru majoritatea oamenilor, intepaturile de viespe sunt mai mult foarte dureroase decat periculoase. Ele produc o durere ascutita, urmata de umflarea si inrosirea zonei intepate si sensibilitate crescuta a pielii.

„Daca se identifica insecta ca fiind viespe, iar aceasta si-a lasat acul in piele, se incearca extragerea cat mai rapida a acului din zona respectiva. Apoi se dezinfecteaza zona cu apa oxigenata sau spirt, ori daca acestea nu sunt disponibile, pur si simplu cu apa si sapun. Dupa aceea, foarte important este sa se aplice gheata pe locul intepaturii”, recomanda dr. Rosana Turcu, medic la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, potrivit adevarul.ro. Ca tratament general, se administreaza un medicament antihistaminic, iar local se aplica un gel cu antihistaminic.

In cazul persoanelor care se stiu cu alergie la venin, dr. Rosana Turcu subliniaza ca acestea sau cei apropiati trebuie sa sune imediat la 112 pentru a fi transportati la spital. „Daca apar semne de gravitate, cum ar dificultatile la respiratie, umflarea fetei, limbii sau a gurii, pentru ca sunt cazuri in care intepatura este in gura sau in gat (pacientul a muscat dintr-o felie de pepene, de exemplu), atunci se apeleaza de urgenta 112 in vederea transportului la spital”, avertizeaza dr. Rosana Turcu. Umflarea fetei si a gatului sunt semne de soc anafilactic, caz in care se impune interventia medicala de urgenta. Intepaturile multiple pot genera, de asemenea, o reactie grava, motiv pentru care victima necesita prezentarea la camera de garda a celui mai apropiat spital.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img