joi, 28 martie, 2024

Ce inseamna daca PLOUA in ziua de Mucenici

Distribuie:

Publicat:

9 Martie este ziua in care primavara isi intra in drepturi. Este obiceiul ca in aceasta zi sa se faca „mucenici” sau „sfintisori”, pe care romanii le fac si le dau spre pomenire in ziua Sfintilor Mucenici, de Mosi. Acestia sunt aluaturi coapte sau fierte, cu nuca si miere.

Din batrani se spune ca Mosii-Sfintii bat cu batele in pamant sa goneasca inghetul, sa vina caldura, dand drumul primaverii.

Se spune ca daca ploua in ziua de Mucenici, sigur va ploua si de Pasti. Se crede ca in aceasta zi vin berzele aducatoare de noroc si de copii.

Potrivit traditiei, daca tuna pe 9 Martie, vara va fi roditoare, iar daca tuna inainte de aceasta zi, in Saptamana Alba, vara va fi seaca.

Superstitia mai spune ca apa de ploaie cazuta acum, de Mosi, este buna pentru dureri de cap si pentru ochi. Tot in aceasta zi, se mai spune ca cei care au livada sau vie, trebuie sa bea 40 de paharele cu vin sau tuica si sa verse cateva picaturi pe vie sau pomi pentru ca plantelor sa le mearga bine tot anul si roadele sa fie bogate.

Cu timpul, s-a pierdut semnificatia benefica pentru vie sau livada, pastrandu-se doar superstitia celor 40 de pahare care, se spune, te fac rumen si sanatos tot anul. Astfel, in ziua de Mucenici, pe 9 Martie, in locurile unde superstitia s-a pastrat si se practica, rar intalnesti un barbat treaz in aceasta zi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img