vineri, 29 martie, 2024

Ce nu ar trebui sa mancati sau sa beti inainte de culcare

Distribuie:

Publicat:

O problema a omului modern este consumul alimentelor, in special in a doua parte a zilei, mai ales inainte de culcare. Chiar daca pare sa nu ne afecteze, aceasta situatie ascunde in profunzime probleme grave de sanatate si un dezechilibru alimentar, care, in timp, pot duce la un exces ponderal si o dereglare a metabolismului.
   
„Recomand pacientilor sa consume intotdeauna la cina mancaruriusoare, de preferat proteice, cel tarziu la ora 20, pentru ca, inainte de a merge la culcare, alimentele sa fie digerate.

In timpul somnului, corpul nostru se afla in repaus, iar procesul de digestie este mult incetinit, iar alimentele grele pentru stomac creeaza un disconfort. Acesta tulbura calitatea somnului si pune in pericol sanatatea organismului”, sustine medicul nutritionist Florin Ioan Balanica pentru Ce se intampla, doctore?.

in general, pentru a nu da piept cu insomnia, specialistul considera ca este important sa evitam consumul anumitor alimente inainte de a ajunge in pat.

Ciocolata neagra este o sursa bogata in antioxidanti si actioneaza ca un stimulant, adica va poate mentine treaz toata noptea. Tirozina este un aminoacid prezent in ciocolata, ce impiedica relaxarea creierului si va impiedica sa adormiti. Cafeaua, bauturile tip cola, ciocolata si ceaiurile cu cofeina stimuleaza creierul si determina aparitia tulburarilor de somn.

Dulciurile cresc nivelul undelor cerebrale care provoaca cosmarurile, iar un aport ridicat de dulciuri inainte de somn duce la un somn agitat, neodihnitor.

Pastele si pizza sunt bogate in carbohidrati, iar consumarea lor inainte de culcare presupune transformarea carbohidratilor in grasime. De asemenea, ingredientele care contribuie la prepararea pastelor,  branza, uleiul, condimentele, carnea tocata, nu sunt usor de digerat si va pot provoca insomnie.

Alcoolul determina un somn agitat si intrerupt pe tot parcursul noptii. De asemenea, consumul de alcool inainte de culcare poate duce la dependenta. De aceea, ar trebui evitat.

Branza este un aliment greu, ingreuneaza digestia si da un sentiment de neliniste.

Cerealele. Exista anumite cereale care contin zahar si care au efecte asemanatoare cu cele pe care le au dulciurile si inghetata. De asemenea, cerealele sunt bogate in carbohidrati si ajung sa se transforme in grasime corporala.

Alimentele bogate in grasimi duc la o intrerupere a ciclurilor de somn. in general, ar trebui excluse inainte de a merge la culcare, asta daca va asteapta o zi plina si faceti tot posibilul sa va odihniti suficiet.

Alimentele condimentate. Dormitul pe burta poate fi inconfortabil dupa ce mancati alimente condimentate, care pot determina aparitia arsurilor stomacale, fapt care v-ar putea impiedica sa aveti un somn de calitate.

Evitati consumul de lichide dupa ora 20. Este esential sa va hidratati pe tot parcursul zilei, dar la fel de important este sa reduceti aportul de lichide inainte de culcare. Puteti intrerupe somnul in dorinta de a merge la baie sa urinati.

„Insomnia poate crea adevarate probleme de sanatate. Este important sa avem un somn odihnitor si sa evitam consumarea anumitor alimente inante de culcare’’, mai spune medicul nutritionist Florin Ioan Balanica.

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img