vineri, 19 aprilie, 2024

Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor

Distribuie:

Publicat:

Se stie ca vitaminele, mineralele, fibrele si grasimile sanatoase nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor, mai ales ca sunt esentiale pentru o buna dezvoltare. Noi îti spunem ce alimentele sunt bogate în acesti nutrimenti si cum le poti include în dieta.

1. Fructele de padure
Recunoscute pentru cantitatea mare de vitamine si de antioxidanti din continut, fructele de padure se numara printre alimentele pe care trebuie sa le incluzi în alimentatia copiilor. Indiferent de sortimentul de fructe de padure (fragi, mure, afine, zmeura), ideal este sa le folosesti cat mai des cand prepari deserturi pentru copil, bauturi sau sa le dai acestuia sa le consume ca atare. Bine de stiut este ca aceste fructe nu numai ca aduc un aport important de vitamine si minerale, ci si de fibre alimentare, ceea ce aduce beneficii sanatatii digestive, potrivit www.parents.com. Profita cat mai mult de fructele de padure în plin sezon, dar si pe perioada iernii, cand le gasesti congelate în magazine.

2. Pestele si fructele de mare
Alimente bogate în grasimi sanatoase? Atunci nu ezita sa incluzi în alimentatia copiilor pestele (indicat este sa consumi doua portii pe saptamana) si fructele de mare. Daca somonul sau tonul nu sunt pe placul copilului, atunci încearca sa îi prepari pastrav sau sortimentele de fructe de mare care au un gust mai putin intens, precum crevetii. Acestea nu numai ca sunt bogate în proteine, ci si în acizi grasi Omega-3, necesari pentru dezvoltarea cerebrala.

3. Semintele
De floarea-soarelui, de in, chia, de dovleac sau de canepa, semintele completeaza lista produselor ce nu trebuie sa lipseasa din alimentatia copiilor. Sunt bogate în magneziu, fibre alimentare, proteine si grasimi sanatoase, de aceea profita cat mai mult de ele si foloseste-le cand prepari salate, supe, piureuri sau presara-le peste fructe înainte de consum (nutrimentii se asimileaza si mai bine daca sunt macinate)

4. Legumele cu frunze verzi
Se stie ca legumele cu frunze verzi sunt adevarate surse de vitamine, minerale si fibre. Dar cum poti face ca micutul tau sa le îndrageasca si sa ajunga sa consume spanac, varza de Bruxelles, urzici sau leurda? Raspunsul este simplu: include-le în alimentatie înca din perioada diversificarii si nu renunta chiar daca initial nu o sa le vrea. Numeroase studii au aratat ca micutii tind sa refuze legumele cu frunze verzi dupa varsta de 2-3 ani, asta daca nu sunt introduse mai devreme în alimentatia lor.

5. Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor: nucile si untul de arahide
Din dieta copiilor nu trebuie sa lipseasca fructele oleaginoase, mai ales ca sunt o buna sursa de proteine, magneziu, vitamina B, dar si de grasimi sanatoase. Migdale, caju, fistic, nuci, pe toate poti sa le oferi ca atare copilului, dar si ca ingredinte cand prepari deserturile lui preferate. În aceeasi categorie intra si untul de arahide. stiai ca doar doua linguri de unt de arahide poate sa aduca jumatate din aportul de proteine de care are nevoie copilul zilnic?

6. Legumele si fructele portocalii
Copilului tau nu îi plac cartoful dulce, dovleacul placintar sau morcovii? Vestea buna este ca mango, kaki sau pepenele galben aduc acelasi aport de vitamine (în special A si C), de potasiu si de betacaroten ca si legumele enumerate mai sus. Dar nu renunta chiar daca micutul stramba din nas cand vede legumele portocalii. Foloseste-le cand prepari diverse mancaruri astfel încat sa ajunga sa îi placa.

7. Cerealele integrale
Orezul brun, pastele din grau integral, cat si quinoa, hrisca si amarantul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor. si asta deoarece reduc riscul de afectiuni cronice si aduc numeroase beneficii sanatatii digestive. Vestea buna este ca multe dintre sortimentele de cereale integrale pot sa fie folosite cand prepari mancaruri cu legume, cat si cu fructe, ceea ce face ca optiunile sa fie numeroase.

8. Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor: iarturile
Dintre lactate, iaurtul nu numai ca este bogat în proteine, ci contine o cantitate mai mare de calciu si de bacterii benefice. Bine este sa alegi sortimentele simple, nu cele care au adaosuri de zaharuri sau de fructe. Poti face ca iaurtul sa fie acceptat mai usor daca adaugi în prima faza putina miere sau diverse piureuri de fructe.

9. Fulgii de ovaz
Deseori se întampla sa punem cosul de cumparaturi cereale pentru micul dejun care arata cat mai apetisant, sub diferite forme si gusturi care mai de care si sa lasm pe raft variantele mai sanatoase. Printre acestea se numara si fulgii de ovaz, aliment ce aduce multe beneficii sanatatii. Inclusi în alimentatia copiilor, fulgii de ovaz ofera energia de care au nevoie în prima parte din zi, sunt bogati în fibre alimentare, dar si în fier. Ei pot sa fie consumati în combinatie cu fructe proaspete, fructe uscate, nuci, miere sau sirop de artar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img