vineri, 26 aprilie, 2024

Ce poate pati bebelusul daca mamica consuna multe dulciuri in timpul sarcinii

Distribuie:

Publicat:

In prezent aproximativ 20 de milioane de adulti sufiera de astm si 8 milioane de copii au primit acest diagnostic. In cadrul studiilor anterioare s-a demonstrat ca un consum ridicat de bauturi cu mult zahar creste riscul de manifestare a astmului pentru copiii cu varsta de 10-11 ani, fiind recomandat sa se reduca numarul de sucuri carbogazoase din meniul copiilor. Cu toate acestea, pana acum nu s-a investigat in detaliu conexiunea dintre consumul de zahar al mamei si riscul de astm pentru bebelusi.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Londra, in colaborare cu un grup de cercetatori de la Universitatea din Bristol, au demarat un nou studiu pentru a stabili daca exista o legatura clara sau nu. Cercetarea a fost condusa de dr. Seif Shaheen de la Universitatea din Londra, iar rezultatele au fost publicate in Jurnalul European pentru Afectiuni Respiratorii, potrivit eva.ro.
 

Dr. Shaheen si colegii sai au examinat 9.000 de mame care au nascut 14.500 de copii, in intervalul 1999-2005. Cercetarea a studiat legatura creata intre consumul de zahar in decursul celor 9 luni de sarcina si manifestarea alergiilor si a astmului la copii. S-au luat in calcul atat zaharul rafinat, cat si cel brun, mierea, siropurile si sucurile de fructe.

Mamele participante au completat un chestionar alimentar detaliat in cadrul ultimului trimestru de sarcina, iar bebelusii nascuti ulterior au fost testati pentru alergii si astm dupa ce au implinit 7 si 11 ani. Dr. Shaheen si colegii sai au concluzionat ca alergiile la praf si astmul manifestat la copii erau corelate foarte frecvent cu un consum ridicat de zahar in timpul sarcinii.

Cu toate acestea, studiul nu a putut identifica in mod clar ce tip de zahar cauzeaza majoritatea cazurilor de astm si alergii. In continuare cercetatorii au comparat 20% dintre mame, care consumasera cel mai mult zahar, cu 20% care mancasera cantitatea cea mai redusa de dulciuri. S-a observat ca pentru copiii mamelor care au inclus o cantitate ridicata de zahar in meniul din timpul sarcinii riscul de alergii alimentare a crescut cu 38%, iar cel de astm cu 101%. 
 
Oamenii de stiinta au ajustat rezultatele obtinute pentru a lua in calcul si ceilalti factori care puteau influenta riscurile pentru copii, printre care caracteristicile fizice si istoricul medical al mamelor. Un lucru demn de remarcat este ca nivelul de zahar din dieta copiilor a influentat foarte putin riscul general, principalul inconvenient fiind reprezentat de meniul viitoarelor mame.
 
In cadrul analizei efectuate asupra meniurilor alese de mame s-a observat ca fructoza este factorul problematic, cauzand riscuri mai mari fata de alte tipuri de zaharuri, desi toate formele de zahar cresc posibilitatea unui diagnostic de astm pentru copii. „Am putut concluziona ca fructoza creeaza o reactie permanenta postnatala a sistemului imunitar al copilului, care va determina crearea alergiilor in timp, ca urmare a functionarii inadecvate a sistemului imunitar. 

Inflamatiile pe fond alergic create de zahar afecteaza plamanii in dezvoltare ai copiilor”, a explicat dr. Shaheen. Nu este recomandat sa exagerezi cu dulciurile in timpul sarcinii, chiar daca pare intervalul ideal pentru a consuma preparatele care nu sunt pentru dieta. O cantitate redusa spre moderata de dulciuri sau fructe nu-ti va afecta copilul in mod negativ, asa ca nu trebuie sa renunti complet la gustul bun, ci sa fii atenta la marimea portiilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img