vineri, 19 aprilie, 2024

Ce poti pati daca esti deshidratat

Distribuie:

Publicat:

Consumul insuficient de lichide iti poate afecta negativ rezultatele. Descopera cum influenteaza deshidratarea forma creierului.

In afara de faptul ca ti se face sete, iar rinichii pot fi afectati negativ de lipsa lichidelor suficiente, se pare ca deshidratarea are un impact inclusiv asupra creierului. Imagistica de rezonanta magnetica funcţionala (fMRI) arata ca deshidratarea poate modifica temporar forma creierului. Astfel, in momentele in care apare deshidratarea semnalele cerebrale se pot intensifica, iar sarcinile repetitive pot deveni mult mai dificil de efectuat. 

Cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au realizat un studiu asupra persoanelor care transpira mult si nu beau lichide pentru a se hidrata. Studiul a avut drept obiectiv masurarea receptivitatii si a capacitatii de concentrare a acestora, in conditiile in care activitatea era compusa exclusiv din sarcini de tip repetitiv. Pierderea lichidului prin intermediul transpiratiei i-a facut pe voluntari sa comita mai multe erori in timpul desfasurarii activitatii de rutina, iar anumite parti ale creierului si-au modificat forma.

in plus, cercetatorii au constatat ca, inclusiv in absenta deshidratarii, caldura si oboseala afecteaza dramatic performanta voluntarilor, dublând riscul de a face o greseala. „Am vrut sa delimitam deshidratarea de ceilalti factori. Astfel, am constatat ca stresul provocat de activitatea intensa sustinuta, combinat cu disconfortul resimtit din cauza caldurii afecteaza functiile cognitive. Deshidratarea exacerbeaza aceste efecte negative, existând un declin in 2 etape”, explica dr. Mindy Millard, profesor la Institutul Tehnologic din Georgia.
 
Cercetatorii considera ca rezultatele obtinute arata ca greselile comise intr-un mediu de lucru cu o temperatura mult prea ridicata, in conditiile unui consum insuficient de lichide, pot pune personalul in pericol, daca opereaza diferite utilaje sau pot cauza greseli repetate, daca este vorbe despre o activitate de birou.

„Obiectivul nostru este sa contribuim la prevenirea accidentelor. Echipamentul de protectie are un rol esential, dar conteaza si temperatura din jur si hidratarea optima”, potrivit dr. Matt Wittbrodt.
 
in cadrul studiului, atunci când voluntarii au depus efort intens, au transpirat si au baut apa, spatiile care contin lichid de la nivelul creierului, numite ventriculi, s-au contractat.
in cazul in care voluntarii au depus acelasi efort, dar nu au mai baut deloc lichide, ventriculii s-au expandat.

Scanarea fMRI a demonstrat clar diferentele. in mod surprinzator, se pare ca greselile comise de persoanele care se aflau sub efectul deshidratarii nu erau legate de modificarile din sistemul ventricular al creierului.

„Modificarile structurale au fost uniforme pentru toate persoanele testate, insa diferentele de performanta nu pot fi explicate prin expandarea ventriculilor”, potrivit  dr. Millard. Modul de iluminare a creierului s-a schimbat, de asemenea.

„Zonele creierului implicate in desfasurarea activitatilor au fost mai intens activate decât inainte si, in plus, scanarile au relevat iluminarea unor zone adiacente, probabil din cauza semnalelor trimise de organism, cu privire la starea generala de deshidratare”, a adaugat dr. Wittbrodt.

Activitatea subiectilor a fost una de rutina, de tip repetititv. Timp de 20 de minute, era necesar sa apese pe un buton de fiecare data când vedeau un patrat galben pe un monitor. Uneori patratul aparea la intervale regulate, alteori revenea pe neasteptate. „O astfel de activitate repetitiva, care nu necesita o gândire profunda, ne-a ajutat sa evitam complexitatea asociata cu tipul de operatiuni realizate de creier pentru a putea observa mai clar efectele temperaturii si ale deshidratarii asupra participantilor”, spune dr. Wittbrodt.

Imagistica de tip fMRI a relevat efectele factorilor perturbatori, evidentiind dificultatile de concentrare cauzate de caldura si greselile sau accidentele care ar putea rezulta in special in lipsa unei cantitati optime de lichide. Subiectii au realizat cele 20 de minute de activitate repetitiva in 3 situatii diferite. Prima, dupa ce se relaxasera si consumasera suficienta apa. A doua oara, dupa ce deja petrecusera ceva timp la caldura si transpirau, dar puteau consuma lichide, iar a treia oara in conditii de caldura, transpiratie si deshidratare. Chiar si in prima situatie au aparut greseli deoarece activitatea repetitiva a afectat puterea de concentrare. in cel de-al doilea caz au aparut mai multe greseli, iar in a treia situatie performantele au scazut dramatic, ca urmare a cumularii factorilor nefavorabili. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img