joi, 28 martie, 2024

Ce provoaca flatulenta si cum scapam de ea

Distribuie:

Publicat:

Flatulenta este denumirea generica ce desemneaza prezenta si eliminarea gazelor din tractul gastrointestinal. Acestea provin din surse exogene (aerofagie) sau din surse endogene (din sange sau produse de bacteriile din colon). Gazele sunt eliminate sub presiune prin anus si au miros caracteristic.

Trebuie sa stii ca flatulenta este un act fiziologic, ce are loc in conditii de viata normale. In intestinul gros patrund sau se formeaza in fiecare zi 7-10 litri de gaze, din care se elimina doar 0,6l. Diferenta este absorbita in sange si eliminata prin plamani. In conditii de boala, flatulenta poate fi insotita de meteorism si disconfort abdominal, de diaree sau de constipatie. Absenta totala a gazelor intestinale poate fi, de asemenea, un semn de boala.

Gazele intestinale provin din 3 surse:

aerul ingerat;

gazele formate in intestinul gros in urma activitatii bacteriene;

gazele ce difuzeaza din sange in tractul gastrointestinal.

Exista insa si alimente care produc o eliminare mai mare de gaze decat altele: fasole, varza, ceapa, conopida, porumb sau produse iritante cum ar fi otetul. Unele alimente precum carbohidratii fermentabili si nedigerabili (fasolea) cresc productia de gaze. Fructele precum smochinele, curmalele, prunele si strugurii , bauturile racoritoare si sucurile naturale contin fructoza ce este incomplet absorbita in colon si produce flatulenta.

Remedii pentru flatulenta si balonare

Productia de gaze poate avea si un caracter ereditar, nelegat de alimentatie. O treime din adulti produc cantitati apreciabile de metan in colon. Flatulenta poate aparea si in anumite afectiuni ale tractului gastrointestinal precum: diverticuloze, diverticulite, sindrom de colon iritabil, sindrom de malabsorbtie, intoleranta la lactoza, insuficienta pancreatica, obstructii intestinale, constipatie, parazitoze (Giardia lamblia). De asemenea si unele boli sistemice pot determina flatulenta: hipotiroidia, infectii ce necesita consum crescut de antibiotice.

Tratamentul flatulentei

Pentru a evita eliminarea in exces a gazelor intestinale trebuie sa combati factorii ce duc la aparitia acestora. Este bine sa eviti inghitirea aerului prin renuntarea la fumat si la guma de mestecat. Poti inlocui aceste obiceiuri cu folosirea de dropsuri mentolate. De asemenea trebuie sa stii ca aerofagia are loc si prin consumul de bauturi carbogazoase . Nu vorbi in timpul mesei, mesteca bine alimentele si consuma lichidele incet.

Elimina din alimentatie produsele ce contin sulf: fasole, conopida, brocoli, oua, vin rosu. Sunt bine de evitat si grasimile, carbohidratii, cafeaua si ciocolata ce pot produce disconfort abdominal. Combate constipatia in mod natural, printr-o dieta bogata in fibre si exercitii fizice. Spasmul intestinal poate fi redus prin consumul de ceai de menta sau de sunatoare. Poti consuma iaurt pentru ca acesta ajuta la reechilibrarea florei ce colonizeaza intestinul gros si intervine in procesul fermentatiei, reducand flatulenta.

Daca flatulenta este suparatoare si insotita de alte simptome digestive, trebuie sa consulti medicul de familie sau medicul gastroenterolog care te vor indruma sa faci analize ce vor exclude cancerul de colon sau parazitozele intestinale. Acestia iti pot recomanda si tratament medicamentos pentru reducerea flatulentei, precum:  enzime digestive, carbune medicinal, bismut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img