joi, 28 martie, 2024

Ce risca proprietarii imobilelor care nu au certificat energetic?

Distribuie:

Publicat:

Atunci cand vine vorba despre instrainarea unui imobil, legea este foarte clara: documentele de vanzare-cumparare trebuie sa fie insotite de un certificat energetic. Acest document este extrem de util si trebuie sa fie prezentat autoritatilor relevante, in cazul in care este cerut si, evident, transmis cumparatorilor de cladiri in original dupa efectuarea tranzactiei.

De regula, tranzactiile imobiliare necesita prezenta unui certificat de performanta energetica, insa exista si cazuri in care acesta nu este necesar, cum ar fi cladirile care au suprafete mai mici de 50 de metri patrati, lacasurile de cult sau monumentele istorice.

Care sunt riscurile la care se supun cei care nu achizitioneaza un certificat energetic?

Certificatul energetic este obligatoriu atat pentru vanzarea unui imobil, cat si pentru inchirierea acestuia. Indiferent care este tipul tranzactiei, in cazul in care documentul lipseste, proprietarul poate sa fie sanctionat prin:

Declararea documentului de vanzare-cumparare sau inchiriere ca fiind nul (contractul poate fi atacat in instanta si declarat nul);

Diverse alte sanctiuni venite din partea autoritatilor in cazul in care o cladire este data in folosire fara o certificare energetica.

Exista si tari in care lipsa certificatului energetic este sanctionata cu amenzi financiare destul de usturatoare, cum ar fi Italia sau Marea Britanie.

Merita riscul de a comercializa un imobil fara certificat energetic?

Cu siguranta, nu! In primul rand, fiind vorba despre o ilegalitate, acest lucru poate sa atraga cu sine foarte mult timp pierdut si probleme. In al doilea rand, cheltuiala este una mica, in asa fel incat sa nu ofere motive pentru sustragerea de la certificare. Pentru apartamente, certificatul energetic nu costa mai mult de 200 de lei, in timp ce pentru case si cladiri mai mari pretul este ceva mai mare, insa nu are un cost care sa sperie.

De asemenea, nu merita riscul pentru simplul fapt ca un astfel de certificat se obtine foarte usor si este valabil pentru o perioada de 10 ani. Practic, odata ce este solicitat unui auditor energetic, certificarea se poate obtine in maxim 24 de ore, fara sa fie necesara deplasarea la sediul auditorului.

Cine poate sa redacteze un certificat energetic?

Redactarea unui astfel de document se face doar prin intermediul unui auditor energetic. In Romania exista doua tipuri de auditori energetici: de gradul I si de gradul II. Cei de gradul I au dreptul sa intocmeasca certificate energetice pentru toate tipurile de imobile si pot oferi, pe langa certificatul energetic si un audit energetic. Acest audit ofera inclusiv informatii despre modul in care cladirea poate sa fie imbunatatita din punct de vedere al consumului.

Un certificat energetic nu face altceva decat sa includa cladirea intr-o clasa de eficienta de la A la G si sa contureze caracteristicile cladirii.

In ciuda faptului ca este ieftin, un certificat energetic este extrem de util

Sarind peste faptul ca este obligatoriu, certificatul energetic se dovedeste si extrem de util, atat pentru cel care vinde un imobil, cat si pentru cei care il cumpara. Cel care il vinde poate sa stabileasca mult mai usor un pret pentru acesta si chiar poate sa obtina un pret mai bun prin rezolvarea diverselor probleme ce tin de consumul de energie.

Cel care cumpara are garantia ca face o achizitie inteligenta si ca nu va cheltui foarte multi bani pentru a obtine confort termic.

Fara doar si poate, riscurile pe care le implica lipsa certificatului energetic nu merita sa fie asumate, in conditiile in care documentul se obtine fara mare bataie de cap, este ieftin si se dovedeste si extrem de util.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img