marți, 19 martie, 2024

Ce sa stii inainte sa faci inca un copil

Distribuie:

Publicat:

Ca sa fim sinceri multi nu se confrunta cu aceasta dilema, stiu de la inceput cati copii vor sau se lasa doar dusi de val si fac cati or veni pe lume. Insa cand ceasul biologic suna si decizia intarzie este ca si cand cineva ti-ar tranti o usa in fata. In continuare gasesti cateva lucruri dupa care sa te ghidezi.

1. Gandeste-te la dinamica familiei tale
Este posibil ca primul copil sa-ti fin intors deja viata peste cap. Gandeste-te foarte bine daca esti in stare sa treci cu bine, din nou, peste asta. Fiecare sarcina este o provocare in primul rand pentru cuplu, deoarece rutina voastra va fi schimbata. Intrebarea este ce esti pregatita sa schimbi, asta tinand cont atat de personalitatile voastre cat si de cea a copilului vostru. In acest sens, daca ai deja un copil care se adapteaza usor si este cuminte atunci esti norocoasa, dar daca cel existent este mai nazdravan si cere mereu atentie atunci s-ar putea ca un frate sau o sora sa agraveze situatia. Adevarul este ca aducerea pe lume a unui alt copil va insemna mai multa munca si mai mult stres. Cu toate acestea, mai multi copii pot sa umple casa de bucurie. Poznaile, surprizele si experiantele prin care trec toate se reduc pana la urma la dragoste neconditionata. 

2. Ia in considerare cati copii ai deja
Numarul de copii pe care il ai deja poate cantari destul de mult. Daca locuiesti intr-un cartier unde majoritatea familiilor au mai multi copii, atunci este posibil sa primesti destul de des intrebarea daca vrei sa mai faci unul, iar asta poate sa te enerveze. Gandeste-te sincer daca tu mai vrei unul sau doar esti pe cale de a ceda presiunilor societatii. Te poti gandi si la modul in care ai crescut tu, daca ai fost singura la parinti si ti-ai dorit mereu sa fii sora mai mare este posibil ca primul tau copil sa vrea acelasi lucru sau daca ai mai avut frati si surori si te-ai obisnuit asa foarte bine, orice decizie ai lua este cea buna pentru familia ta. Trebuie sa stii doar ca cercetatorii au descoperit ca un copil singur la parinti este cel putin la fel de sanatos si fericit ca cei care sunt mai multi la parinti. Potrivit unui sondaj de opinie, numarul ideal de copii este doi, mai ales tinand cont de cat costa intretinerea unuia. In plus, desi in primii doi ani finantele si timpul tau vor fi impartite la doi, totusi ii vei iubi la fel pe ambii copii, deci nu iti face griji din acest punct de vedere. Oricum cu al doilea copil vei fi mai relaxata, pentru ca primul ti-a crescut deja frumos. Cu putin noroc, cei doi se vor intelege de minune si vei putea sa ii lasi impreuna oricand. Daca ai deja doi copii, al treilea poate veni mai greu, deoarece acum veti fi depasiti numeric.  

3. Vezi daca este momentul potrivit si sanatatea iti permite
Sarcina si nasterea sunt destul de stresante pentru mama chiar si cand nu exista complicatii. Insa atunci cand ai avut complicatii la prima nastere sau daca ai peste 35 de ani ar trebui luat in considerare faptul ca acum exista mai multe riscuri. Multe mame revin in forma dupa aproximativ doi ani, ceea ce le face sa amane aducerea pe lume a unui nou copil, pentru ca pur si simplu uneori iti doresti doar sa-ti recapeti trupul tau de odinioara. 

4. Adu-ti aminte ce situatie financiara ai 
Banii nu sunt cel mai important lucru, dar este printre cele care conteaza. Ca parinte, stii deja cat poate costa sa intretii un copil. Unele cheltuieli sunt acoperite de la primul copil, pentru ca poti avea deja scaun de masina, premergator si chiar cateva hainute, dar scutecele si mancarea tot costa. Daca ai deja planuit sa strangi bani pentru o casa sau o masina ai grija la ce iti doresti, cu atat mai mult daca ai si parinti sau bunici bolnavi, de care trebuie sa ai grija. Un studiu recent arata ca doi parinti cu un singur copil consuma pe acesta in jur de 27% din veniturile personale, in timp ce parintii cu doi copii le atribuie acestora 41% din venituri, dar sunt semne bune pentru cei care ajung la trei copii, deoarece ei consuma doar 47% din salarii. Tine cont si de faptul ca un copil in plus iti va pune cariera in asteptare, pentru ca e mai greu sa iti mentii un loc de munca full-time cand apare in peisaj o gura in plus de hranit. Daca ai hotarat totusi sa faci un copil mai intervine problema cat de mult poti sta acasa cu el. 

Intotdeauna vor exista indoieli, dar incearca sa iti imaginezi cum te-ai simti daca ai afla acum ca esti insarcinata si ce ai face. Pana la urma, fiecare parinte trebuie sa decida pentru familia lui si aceasta este o decizie personala, luata din inima.

sursa: feminis.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img