joi, 25 aprilie, 2024

Ce se afla in spatele mitului berzei?

Distribuie:

Publicat:

Ca orice mit, originile sale sunt dificil de aflat cu exactitate, in special in cazul unei legende care apare in toata lumea, aparand in folclorul din Europa, Americi, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Seria de mituri similare sugereaza ca toate au fost inspirate de cele mai evidente trasaturi ale berzelor. „Pasarile sunt mari si albe – asociate cu puritatea – iar cuiburile sunt mari si aproape de asezarile umane. Astfel, comportamentul lor parintesc este evident”, a precizat Rachel Warren Chadd, coautoare a "Birds: Myth, Lore and Legend" (Bloomsbury Natural History, 2016).

Multe studii indica originea mitului in Grecia antica si a povestii zeitei Hera. Conform acesteia, Hera a devenit geloasa pe o regina frumoasa numita Gerana pe care a transformat-o in barza. Gerana a dorit apoi sa-si recupereze copilul de la Hera, iar grecii au ilustrat-o ca pe o pasare care isi cara copilul in cioc, intr-o bucata de panza, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. Totusi, Warren Chadd a descoperit ca in mitul original era vorba despre un cocor. „Poate fi dificil sa verifici daca o anumita specie este asociata cu un mit antic, pentru ca berzele, cocorii si cocostarcii erau deseori incurcati”, a adaugat Warren Chadd.

Intr-un mod similar, in mitologia egipteana, berzele sunt asociate cu nasterea lumii. Indiferent de originea mitului, istoricii tind sa fie de acord ca ideea berzei care aduce copiii a fost stabilita in nordul Europei, in particular in Germania si Norvegia. In timpul erei pagane, era ceva obisnuit pentru cupluri sa se casatoreasca in timpul solstitiului de vara, pentru ca acest anotimp era asociat cu fertilitatea. In acelasi timp, berzele isi incepeau migratia, zburand din Europa pana in Africa. Acestea se intorceau primavara, dupa noua luni, timpul de sarcina la oameni.

„Berzele migreaza si se intorc sa aiba pui primavara in aceeasi perioada in care multi bebelusi s-ar fi nascut”, a mentionat Warren Chadd. Astfel, berzele au devenit vestitorii noii vieti, ducand la aparitia ideii ca aceste pasari aduc copiii. Asa cum este cazul cu multe legende si mituri din cultura popoarelor germanice, aceasta imagine a berzei nu a ramas in spatiul Europei centrale si de nord, ci s-a extins si peste ocean.

Astazi, barza care aduce copiii face parte din patrimoniul (aproape) intregii lumi, mitul fiind popularizat in secolul XIX de scriitorul Hans Christian Andersen in fabula „Berzele”. In poveste, aceste pasari luau copiii din lacuri si balti si ii duceau la familiile care ii meritau. Fabula are si o parte intunecata: familiile cu copii obraznici primeau un bebelus mort drept pedeapsa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img